Post z czerwca 2010 r.
Składniki:
Spód:
* 1 opakowanie ciastek digestive - pokruszyć
* 1 łyżka kakao
* 50-60 g masła - rozpuścić
Masa serowa:
* 700 g sera śmietankowego
* 1 puszka (460g) mleka skondensowanego słodzonego - (puszki o tej gramaturze kupowałam w Lidlu)
* 4 jajka
* 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
* sok z 1 dużej cytryny
Dodatkowo:
* 1 puszka masy "krówkowej"
* kilka łyżek śmietanki kremówki
* 400 g śmietany kwaśnej ( na wierzch sernika)
Wykonanie:
Pokruszone ciastka wymieszać z kakao i dodać rozpuszczone masło. Wymieszać i tą masą wylepić dno i częściowo boki tortownicy (średnica 25 - 26cm) . Wstawić do lodówki na 1/2 godziny
Ser śmietankowy wymieszać w misce. Teraz dodajemy do niego pozostałe składniki tj. mleko skondensowane, jajka, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać. Powstanie nam dość rzadka masa serowa, którą wlewamy do tortownicy . (jeżeli nie jesteśmy pewni szczelności naszej tortownicy, to owijamy ją z zewnątrz folią aluminiową)
Masę "krówkową" przekładamy z puszki do miseczki i dodajemy stopniowo śmietanę kremówkę. Mieszamy razem do momentu aż otrzymamy w miarę lekką konsystencję masy. Nie może być ona jednak lejąca. Powinna dość swobodnie spadać z łyżeczki. Teraz , nabieramy łyżeczką i układamy w masie serowej. Te kupki z masy krówkowej, będą się topic w masie serowej, bo jest ona rzadka.
Ja nie wykorzystałam całej puszki, tylko tak gdzieś 1-2 - 3/4 puszki. Resztę zjadłam.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 (130-termoobieg) stopni z ustawionym na dnie naczyniem z wodą. Pieczemy ok 1 godziny i 15 minut.
Po tym czasie wystawiamy sernik i na wierzch smarujemy gęstą , kwaśną śmietaną (bez dodatków). Tortownicę wstawiamy z powrotem do piekarnika, aby po 3 minutach go wyłączyć. Sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze ok. 10 minut.
Wyjmujemy i studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin (6-8)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz