Translate

niedziela, 5 czerwca 2016

Ucierane z malinami

Bardzo proste i smaczne ciasto. Kiedyś moje ulubione. Słodka beza i kwaskowe maliny to bardzo udane połączenie





Składniki:

  • 220 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (rozdzielić na żółtka i białka osobno)
  • 100 g cukru (do ciasta) + ½ - 1 szklanki cukru do ubicia piany
  • 70 g masła
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki maślanki/kefiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • pojemniczek malin
  • 1 łyżeczka octu winnego (do piany)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (do piany)

Wykonanie:

Do rondelka wlać mleko i dodać masło. Ustawić rondelek na małym ogniu i doprowadzić do rozpuszczenia się masła, a następnie ochłodzić do pokojowej temperatury.
W miseczce wymieszać oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
Żółtka utrzeć do białości z cukrem, dodając ekstrakt waniliowy w połowie ucierania. Do masy żółtkowej dodawać stopniowo masło z mlekiem, nie przerywając ucierania.
Następnie dodajemy przesiewając mąkę  i ciągle ucieramy, dodając na koniec po łyżce maślanki/kefiru. Ciasto wychodzi raczej gęste i lepkie.
Wylewamy ciasto do formy o średnicy 26 cm i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 – 17 minut.
Z białek ubijamy pianę, dodając następnie do niej stopniowo cukier i ciągle ubijamy. Na koniec należy dodać ocet winny i mąkę ziemniaczaną.
Ciasto wyjąć z piekarnika, zmniejszając od razu temperaturę pieczenia do 175 – 180 stopni. Na wierzch ciasta wykładamy maliny, na które układamy pianę.
Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz