Składniki:
Masa jogurtowo-śmietankowa
·
2 x 250 ml śmietanki kremówki,
·
2 x 340 g opakowania jogurtu bałkańskiego (jest
zdecydowanie bardziej gęsty od greckiego)
·
2 x 4 łyżeczki żelatyny
·
3-5 łyżek cukru pudru
Mus truskawkowy
·
2 szklanki pokrojonych truskawek
·
2 łyżki cukru pudru
·
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
·
Herbatniki kakaowe (spód ciasta)
·
Biszkopty (ja użyłam savoiardi)
·
1 opakowanie galaretki truskawkowej
·
Kilka truskawek na wierzch ciasta (ja kroiłam
truskawki w plastry)
Sposób przygotowania:
Formę 24x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby papier
wystawał ponad rant formy. Na dnie ułożyć ściśle, jeden obok drugiego,
herbatniki. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku i odstawić do wystudzenia.
Truskawki wymieszać z cukrem pudrem i zmiksować na gładko. Żelatynę
wymieszać w 2-3 łyżkach wody, zostawić do napęcznienia a następnie podgrzać do
całkowitego rozpuszczenia jej. Dodać do musu truskawkowego i dokładnie
wymieszać. Odstawić do lodówki
Masa śmietanowo-jogurtowa: 4 łyżeczki żelatyny zalać kilkoma
łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Podgrzać do rozpuszczenia a następnie
schłodzić. 250 ml kremówki ubić z dodatkiem cukru pudru. Do ubitej kremówki dodawać
po łyżce jogurtu (jedno opakowanie), ciągle ubijając . Schłodzoną żelatynę
zahartować łyżką śmietany i szybko wymieszać a następnie wlać do ubijanej kremówki.
Wyłożyć całość na herbatniki.
Na masę śmiatnkowo-jogurtową wylać połowę musu. Na mus
poukładać biszkopty, zostawiając pomiędzy nimi ok. 0,5 cm odstępy. Na biszkopty
wylać resztę musu. Wstawić do lodówki.
Drugą część masy śmietanowo-jogurtowej wykonać tak jak
pierwszą. Wylać na biszkopty. Całość wstawić do lodówki.
Jak galaretka będzie zaczynała się krzepnąć, wyjąć ciasto z
lodówki, poukładać na wierzchu truskawki i zalać tężejącą galaretką. Wstawić i
przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz