Translate

poniedziałek, 13 czerwca 2016

Ślimak z makiem i śliwkami

Przepis z 2012 r. Wynaleziony w ramach wspólnej forumowej zabawy. Później pojawiał się dość często na blogach. Ciasto jest bardzo pyszne, i warto pobawić się przy jego robieniu.





Składniki: 

Ciasto: 


400g mąki

100g masła
150 ml mleka
25 g świeżych drożdży
60g cukru
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko

Przygotować tortownicę (moja miała średnicę 28cm) , w której należy ułożyć rulony w kształcie ślimaka, zostawiając lekkie odstępy pomiędzy rulonami. W odstępy wkładamy połówki śliwek, dosyć gęsto. Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut do wyrastania a następnie smarujemy mlekiem skondensowanym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 45 - 50 minut


Masa makowa:


80 g mielonego maku

100 ml mleka
2 łyżki miodu
50 g marcepana
garść suszonych wiśni

Dodatkowo:


ok. 800 g śliwek (ideałem są węgierki)

mleko skondensowane do posmarowania ciasta



Przygotowanie: 


Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z cukrem i solą. Odstawić na 5 minut. Następnie dodać mąkę, żółtko, jajko . Wyrabiać aż będzie jednolite. Następnie porcjami dodawać rozpuszczone ale chłodne masło i wyrabiać aż do całkowitego wchłonięcia masła przez ciasto. Posypać lekko mąką, przykryć i odstawić do wyrastania.

Zagotować mleko, dodać mak i gotować chwilę na wolnym ogniu; następnie dodać  sól, miód  i gotować jeszcze kilka minut (stale mieszając) aż masa lekko zgęstnieje. Następnie dodać pokruszony marcepan i wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać suszone wiśnie, wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Śliwki podzielć na połówki i wypestkować.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm i przekroić wzdłuż na 3 paski, na które nakładamy gotowy mak. Zwijamy w rulon.





Fotka przekroju urocza nie jest, ale kroiłam gorące ciasto

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz