Translate

czwartek, 9 czerwca 2016

Piegowaty brzoskwiniowiec

Sposób na utylizację białek a przy okazji na pyszne ciasto.



Składniki:
Ciasto:
  • 5 – 6 białek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki maku
  • ¾ szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
Masa brzoskwiniowa:
  • 1 puszka (850g) brzoskwiń,
  • 500 – 600 ml śmietany kremówki (30 – 36%)
  • 1 galaretka o smaku brzoskwiniowym
  • 1 łyżka żelatyny
  • Dodatkowo: ciastka typu delicje o smaku brzoskwiniowym

Wykonanie:
Mak, wiórki i mąkę ziemniaczaną wymieszać razem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier. Do sztywnej i lśniącej piany dodajemy mieszaninę wiórek i maku. Delikatnie razem mieszamy i wylewamy na blachę o rozmiarach 30x36cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 – 30 minut.
Upieczone ciasto wystudzić.
Brzoskwinie wyjęte z puszki należy zmiksować. Galaretkę plus żelatynę rozpuścić w pozostałym, gorącym soku z brzoskwiń (powinno być ok. 250ml. Jeżeli nie ma tyle, to uzupełnić wodą). Dodać do zmiksowanych brzoskwiń i odstawić aż mus wystygnie i zacznie lekko tężeć. Kilka łyżek musu wyłożyć na ciasto i poukładać na nim ciastka biszkoptem do dołu, czekoladą do wierzchu. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z musem brzoskwiniowym. Całość wyłożyć na ciasto z delicjami. Wyrównać i wstawić do lodówki aby masa całkowicie stężała. Wierzch ozdobić można polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz