Post z czerwca 2010 r.
Sam przepis robiony był przeze mnie rok wcześniej i pokazany na forum cincin
Składniki:
Spód:
* opakowanie ciastek digestive (225g) - pokruszone
* ok. 50-70 g masła (rozpuszczone)
Pokruszone ciastka wymieszac z rozpuszczonym masłem i tą mieszaniną wylepic dno tortownicy, zachodząc trochę na boki. Wstawic do lodówki na ok. 30 minut
Masa serowo-jagodowa:
* 700 g sera śmietankowego
* 3 jajka
* 200 g białej czekolady
* 2 łyżki mąki (płaskie)
* 2 op. cukru wanilinowego (z dodatkiem prawdziwej wanilii)
* 400-500 ml jagód
Polewa:
* 300g śmietany 30% - gęstej
* 2 łyżki (płaskie) cukru pudru
* 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Jagody zmiksowac. Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek wody. Do miski włożyc ser śmietankowy, wbic jajka, dosypac mąkę i cukier wanilinowy. Całośc zmiksowac do połączenia się składników - krótko. Dodac rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę - na 3 tury, po każdej krótko zmiksowac.
Na dno piekarnika ustawic naczynie z wodą (u mnie żaroodporne). Piekarnik nagrzac do 160 stopni (ja piekłam w termoobiegu, ustawionym na 140 stopni, bo wciąż zepsutą mam grzałkę).
Do tortownicy wlac masę serowo-jagodową i wstawic do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut.
Teraz przygotowujemy polewę. Śmietanę wymieszac z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Sernik wyjmujemy z piekarnika, delikatnie wylewamy masę śmietanową.
Całośc znów wstawiamy do piekarnika (już wyłączony ale wciąż gorący) i zostawiamy jeszcze przez ok. 15 minut.
Tortownicę ustawiamy na kratce i studzimy sernik.
Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki na kilka ( co najmniej 6-8) godzin ( im dłużej tym lepiej smakuje sernik).
* Po wyjeciu z piekarnika, polewa śmietanowa była rzadka, ale w lodówce nabrała odpowiedniej konsystencji
I fotka z sierpnia 2014r.
Bardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ten sernik piekę zawsze w sezonie jagodowym
Usuń