Translate

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Maślany zawijaniec - drożdżowy

Ponownie drożdżowy wypiek. Maślany. Fantazyjnie zawijany.




Składniki:

125 – 130 ml mleka ciepłego
15 – 20 g drożdży
300 g mąki
Szczypta soli
2 – 3 łyżki cukru
1 łyżeczka octu
1 jajko
4 łyżki oleju (z pestek winogron)
Ok. 100 g bardzo miękkiego masła (do smarowania warstw ciasta)
Mleko skondensowane do posmarowania wierzchu zawijańca


Wykonanie:

Do miseczki wbić jajko, dodać ocet, olej i sól. Dokładnie wszystko wymieszać. W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże, dodać 1 łyżkę mąki. Poczekać aż zaczyn podrośnie. Do mąki dodać zaczyn i wymieszane jajko z pozostałymi składnikami. Zagnieść miękkie ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 4 równe części. Każdą z części uformować w mały prostokąt, przykryć ściereczką i dać odpocząć przez ok. 10 minut. Następnie każdy z prostokątów należy rozwałkować na większy, o wymiarach ok. 15-20 x 30-35cm i posmarować miękkim masłem i zrolować.
Bierzemy po dwie rolki i splatamy razem.
Tortownicę o śr. 20 – 22cm posmarować masłem i bardzo delikatnie oprószyć mąką. Oba końce pierwszego warkocza sklejamy razem i układamy w tortownicy, tak aby powstał nam okrąg (warkocz nie powinien dochodzić do brzegów tortownicy) z wolnym środkiem. Drugi warkocz zawijamy wokół siebie a końce warkocza wkładamy do jego środka. Układamy go po środku pierwszego warkocza.
Tortownicę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto do wyrastania. Powinno dojść do boków tortownicy. Wyrośniętego zawijańca smarujemy mlekiem skondensowanym (dość obficie) i posypujemy: makiem, sezamem, kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. W trakcie pieczenia, gdyby wierzch ciasta mocno się rumienił, należy przykryć papierem lub folią aluminiową i dopiec.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz