Translate

sobota, 11 czerwca 2016

Potrójnie malinowe

Pomysł na ukochane maliny i ciasto bez pieczenia. Znów się nie przemęczałam ;)




Składniki:

* herbatniki
* biszkopty (te długie, takie jak do tiramisu)

Masa :

* 1 opakowanie budyniu malinowego (takie na 3/4 litra mleka)
* 2 łyżki (płaskie) mąki pszennej
* 3 - 4 łyżki cukru
* 2,5 szklanki mleka
* 250 g masła/margaryny

Mus malinowy:

* 1 opakowanie malin
* 1 opakowanie galaretki malonowej

Bita śmietana:

* 500 ml śmietanki kremówki
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 łyzka żelatyny + trochę wody do jej rozpuszczenia

lub 
* 2 opakowania śmietan fixu

Dodatkowo:

* 1 opakowanie malin
* 2 galaretki malinowe
* 500 ml wody


Na dno blaszki wyłożonej pergaminem, ułożyć ściśle herbatniki. 
W 1 szklance mleka wymieszać budyń i mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem i na gotujące się mleko wlać mieszaninę budyniu. Zagotować (budyń powinien kilkakrotnie zabulgotać) ciągle mieszając. Wierzch budyniu przykryć folią i odstawić do przestudzenia. Na przestudzony, ale jeszcze ciepły budyń położyć masło/margarynę. Odczekać chwilę aż zacznie się topić i rozmiksować razem. Początkowo masa będzie wyglądała na owarzoną ale wciąż miksując uzyskamy jednolity i puszysty krem. Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać. 
Ma masie układać biszkopty ale zostawiając pomiędzy nimi odległość ok. 1 cm (pomiędzy ich długimi bokami)
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby nie było w musie pesteczek. Rondelek z musem ustawić na malutkim ogniu, wsypać do musu galaretkę i podgrzewając , mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Mus wystudzić i schłodzić aż zacznie tężeć. Wtedy wlewać go pomiędzy biszkopty.
Śmietankę kremówkę ubić razem z cukrem pudrem i połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Wyłożyć na wierzch ciasta. 
Na śmietanie ułożyć maliny, które należy zalać lekko tężejącą galaretką (2 opakowania) rozpuszczoną w 500 ml gorącej wody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz