Składniki:
* 2,5 szklanki maki (szklanka ma pojemnośc 250 ml) plus maka potrzebna do wałkowania
* 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
* 200 g masła
* 2 łyzki smalcu
* 4 żółtka
* 4-6 łyżek cukru pudru
* kopiata łyżka śmietany
* ok. 2 kg jabłek ( u mnie reneta i było ciut więcej)
* 1 opakowanie galaretki cytrynowej
* 1/2 szklanki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z pudrem i proszkiem. Wkroić masło zimne i smalec. Posiekać do konsystencji kaszki (ja robię wszystko w malakserze). Dodać żółtka i śmietanę, wyrobić ciasto. Przenieść na blat oprószony mąkę i uformować kulę, którą należ podzielić na 2 części. Formę 24x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną z części ciasta rozwałkować na rozmiar trochę większy niż forma. Przełożyć na dno formy i z naddatków ciasta uformować boki. Ciasto posypać równo bułką tartą. Na to wyłożyć zimne jabłka a na jabłka ułożyć drugą część rozwałkowaną ciasta. Zlepić brzegi a wierzch nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni (termobieg) i piec ok. 1 godziny.
Wyjąć i przestudzić w formie ustawionej na kratce.
Masa jabłkowa : Można przygotować dzień wczesniej. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Przełożyć do rondla z grubym dnem i smażyć aż częściowo rozpadną się. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać żaby się rozpuściła. Wyłączyć ogień, rondel przykryć i zostawic do pełnego wystudzenia
Krysiu, polecisz mi dwie szarlotki, które pieczesz najczęściej, takich ulubionych? Tyle tu przepisów, trudno sie zdecydować:)
OdpowiedzUsuńta jest bardzo smaczna. Znajdź jeszcze szarlotkę krucho-drożdżową, którą własnie piekę najczęściej. Ta tutaj jest z dodatkiem smalcu w cieście. Bardzo polecam ten dodatek do ciast kruchych. To stary sposób naszych mam
OdpowiedzUsuń