Translate

wtorek, 20 grudnia 2016

Placek serowy z rabarbarem





Składniki:

Ciasto kruche:

* 1 szklanka mąki pszennej typ 450
* 1 szklanka maki krupczatki
* 5 łyżek cukru pudru
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 130 g masła
* 2 łyżki smalcu
* 4 żółtka
* 1 łyżka śmietany

Masa serwowa:

* 825 g sera (miałam trochę sera tłustego a trochę półtłustego)
* 150 g masła miękkiego
* 4 jajka
* 5-6 łyżek cukru pudru (można i wiecej jeżeli ktoś lubi słodkie wypieki)
* 1 łyzka ekstarktu waniliowego
* 3 łyzki kaszy manny

Dodatkowo:

* 4 białka
* szczypta soli
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyżki skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej

* 1 słoiczek powiedeł truskawkowych
* 5-6 lasek rabarbaru pokrojonego na drobniejsze kawałki

Sposób przygotowania:

Ciasto: Oba rodzaje maki wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło i smalec i posiekać drobno. Dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części: większa będzie spodem ciasta, mniejsza jego wierzchem.
Ciasto zawinąc w folię spozywczą i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Po schłodzeniue, wyjmujemy większy kawałek ciasta i ścieramy lub kruszymy na dno formy 24x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto lekko ugniatamy. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i podpiekarmy ok. 13-15 minut. Wyjmujemy i od razu wykładamy na ciasto powidła truskawkowe, które należy równomiernie rozsmarowac po całej powierzchni. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Teraz możemy przygotować masę serową.
Do misy malaksera włożyć masło i cukier puder. Zmiksować. Ciagle miksując dodawać po 1 jajku (całe jajka dajemy). Jak masa maślana będzie już całkowicie połączona z jajkami, zaczynamy wrzucać po kawałku sera (sera nie mielę wcześniej bo nie ma takiej potrzeby). Na koniec należy dodac ekstrakt i kaszę mannę. Masa powinna wyjść gładka. Gotową masę wylać na wystudzony spód ciasta. Na wierzch masy serowej poukładać kawałki rabarbaru. Z białek ubijamy pianę dodając najpierw szczypte soli Jak piana będzie już biała, nie przerywając ubijania zaczynamy stopniowo dosypywać cukier. Na sam koniec dodajemy skrobię. Cukier powinien rozpuścić się w pianie. Gotową pianę wykładamy na rabarbar. Na pianę kruszymy bądzź ścieramy na tarce pozostałe ciasto.
Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 155 stopni (pod koniec pieczenia nastawiłam na 160 stopni) - termoobieg i pieczemy ok. 1h10minut. Jeżeli kruszonka zacznie się zbytnio rumienić, wierzch przykryć folią aluminiową.
Upieczone ciasto odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz