Translate

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Kruszonkowe ze śliwkami




Takie baaaaaaaaaaardzo proste a nader smaczne ciasto. Najpierw robimy kruszonkę a z kruszonki całą resztę.

Składniki:

* 3 szklanki mąki
* 3/4 szklanki cukru
* 220 g masła

* 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
* 5 jajek ( miałam bardzo duże jajka, więc jeżeli macie mniejsze to proponuję dać 6 jajek)

* śliwki wypestkowane

Sposób przygotowania:

Całe ciasto robiłam przy użyciu malaksera bo tak jest najwygodniej.
Do misy malaksera wsypać mąkę, cukier i dodac pokrojone na mniejsze kawałki masło. Miksować malakserem aż do uzyskania kruszonki. Odsypać 1,5 szklanki kruszonki. Do pozostałej części dodać proszek do pieczenia - krótko zmiksować, a następnie wbić 5 jajek i iksować aż otrzymamy jednolitą masę ciasta.
Formę 24x28 wyłożyć papierem i wylać ciasto, wyrównać. Układać śliwki jedna obok drugiej, skórką do ciasta. Na wierzch posypać odłożoną kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni - termoobieg i piec ok. 60 minut.
Upieczone ciasto wyjąć i odstawić na kratkę do wystudzenia.



1 komentarz:

  1. Pięęękne, apetyczne, proste, niedrogie ... cóż chcieć więcej!? Wypróbuję chętnie Twój przepis Krystyno, niech tylko minie "świąteczny szał" ;-)

    OdpowiedzUsuń