Translate

wtorek, 20 grudnia 2016

Kruche ciasto z czekoladową pianką i jezynami





Składniki:
Ciasto:
·         2,5 szklanki mąki (używam szklanki o pojemności 250 ml)
·         1,5 łyżeczki proszku do wypieków,
·         5 żółtek,
·         270 g masła
·         Ewentualnie ze 3 łyzki cukru pudru (ja robiłam całkowicie bez dodatku cukru)
Pianka kakaowa:
·         5 białek
·         2 opakowania budyniu czekoladowego (kupowałam taki, który ma w swoim składzie jedynie skrobię i kakao)
·         1 szklanka cukru drobnego do wypieków,
        1/2 szklanki oleju (używam z pestek winogron)
Dodatkowo: opakowanie jeżyn.
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do wypieków, dodac pokrojone zimne masło i wszystko posiekać na konsystencję kaszki. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części: jedną większą która będzie stanowiła spód ciasta a ta mniejsza będzie wierzchem.
Oba kawałki ciasta zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 3 godziny (można zrobić dzień wcześniej).
Formę 24x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce na dno formy równomiernie. Lekko spłaszczyć dłonią. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – termoobieg i podpiec przez ok. 12 minut. Podpieczone wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Jak ciasto stygnie, przygotowujemy piankę kakaową. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijać, do momentu aż powstanie biała piana. Teraz, nie przerywając ubijania dosypujemy po łyżce cukru. Kiedy piana będzie już całkiem sztywna i lśniąca, należy wsypać budyń, przesiewając go przez sitko. Dokładnie wymieszać z pianą. Do kakaowej pianki dolewać stopniowo olej i mieszać dokładnie. Gotową piankę wyłożyć równą warstwą na podpieczony spód. Na piankę ułożyć jeżyny jedna obok drugie, miejscem po szypułce do góry. Jeżyny lekko wciskać w piankę. Na jeżyny zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni – termoobieh i piec ok. 50 – 60 minut.
Upieczone ciasto wyjąć i odstawić na kratkę do przestudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz