Pyyyyyyyyyyyyyyyyszna bardzo. Sama nie wiem czemu dopiero teraz ją upiekłam, bo przepis od Magdy zapisany był od dawna. Zaginął wraz z laptopem aby zaś odzyskać od samej autorki :). Bardzo Ci dziękuję Magda za tak pyszny a prosty przepis. Teraz już mi nie zginie na pewno :)
Zrobiłam
z maleńką zmianą, bo w przepisie Magdy jest skórka i sok z cytryny.
Cytryny niestety wyszły z domu, więc w to miejsce użyłam ekstrakt
waniliowy z dużą ilością ziarenek wanilii. I zwiększyłam proporcje i 1
jajo, a co za tym idzie mąki, cukru i masła.
Składniki:
* 5 jajek (miałam takie spore jajka)
* 250 g masła (masła prawdziwego a nie zamienników)
* 250 g mąki
* 250 g cukru drobnego (lub pudru) - i tu się wyłamałam bo dałam 220g
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* dodatkowo: skórka otarta z cytryny i 2 łyżki soku, a u mnie 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Do
miski włożyć masło (temperatura pokojowa). dodać szczyptę soli i
cukier. Ubijać mikserem do uzyskania puszystej , jasnej masy. Nie
przerywając ubijania, dodawać po 1 jajku. Kolejne jajko można dodać gdy
poprzednie jest doskonale ubite z masłem. Do masy maślano-jajecznej
dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wciąż
ubijamy.
Foremkę babkową posmarować masłem i posypać bułką tartą.
Wlać utarte doskonale ciasto. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego
do 160 stopni - termoobieg (w tej chili nie dysponuję inną opcją
pieczenia) i piec ok. 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest
upieczone i dopiero wtedy wyjąć. Formę z babką odstawić na kilka minut
na kratkę do przestudzenia a następnie wyjąć z formy na talerz.
Wspaniała babka! Bardzo nam smakowała i przepis zostaje wpisany do zeszytu do powtórek. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło
Usuń