Co roku je robię :) od kiedy po raz pierwszy sięgnęłam po przepis Bei.
Jest przepyszne. Dzisiaj zrobiłam z podwójnej porcji a na wierzch
posypałam kruszonką migdałową i migdałami w płatkach. Do ciasta dolałam
ajerkoniaku, tak ze 4 łyżki. Gorące jeszcze kroiłam
Składniki:
* 300 g masła
* 1 szklanka cukru drobnego
* 6 jajek
* 300 g mąki
* 4 łyżki adwokata
* 2 łyżeczki proszku do wypieków
* morele
Sposób przygotowania:
Formę
24x36 wyłożyc papierem do pieczenia. Morele wypestkować, krojąc na
połówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni (termoobieg) lub grzanie
góra-dół - 180 stopni.
W misce utrzeć masło z cukrem. Następnie nie
przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Kolejne jajko dodać
dopiero jak poprzednie jest doskonale utarte z masłem. Do utartej masy
maślano jejecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem, nie
przerywając ucierania. Na koniec wlać adwokat. Ciasto wylać do
przygotowanej formy. Na wierzchu poukładać morele, skórką do dołu. Na
morele można dac kruszonkę (u mnie kruszonka z dodatkiem mielonych
migdałów) lub posypac tylko płatkami migdałowymi.
Ciasto piec ok. 1 godziny. Po upieczeniu wyjąć i odstawić na kratkę do przestudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz