Należ zacząć od zakupu kubka jogurtu. Ja miałam jogurt naturalny
Zott o gramaturze 180 g. Jogurt siegał po tzw rant. I tej samej miary
należy trzymać się przy odmierzaniu dalszych składników tym własnie
kubkiem.
Do miski wlać cały jogurt, dodać 3 całe jajka do
niego i kubek (po ten rant uzupełniony) oleju. Dobrze wymieszać wszystko
na jednolitą masę. W drugiej misce wymieszać 3 kubki (po rant
uzupełnione) mąki i 1 kubek (może być pełny) cukru wraz z 2 łyżeczkami
proszku do pieczenia. Sypkie produkty wymieszać.
Należy
pamiętać aby wszystkie produkty były tej samej temperatury. Najlepiej
wyjąć godzinę wcześniej przed pieczeniem. Wymieszane produkty sypkie
dodawać stopniowo do jogurtowo jajecznej masy i mieszać po prostu łyzką.
Robota nie uzywamy do tego ciasta. Wymieszane dobrze ciasto wylać do
tortownicy o średnicy 26 cm. Piekłam ok. 1 godziny w 155 stopniach przy
włączonym termoobiegu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz