Ciasto:
600 g mąki
5 łyżek cukru pudru
150 g masła/margaryny
50 g smalcu
3 żółtka
3 łyżki śmietany
3-4 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczanej
Krem:
2,5 szklanki mleka (szklanka ma pojemność 250 ml)
6 łyżek (z górką) kaszy manny
200 g masła
Cukier waniliowy (miałam taki z dużym dodatkiem ziarenek wanilii)
¾ - 1 szklanki cukru pudru
2 żółtka
Sok z połowy cytryny
Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki lub powidła (ja miałam dżem z czarnej porzeczki domowy z małą ilością cukru)
Sposób przygotowania:
Do
miski malaksera wsypać mąkę, cukier puder i sodę. Wymieszać. Żółtka,
płynny miód i śmietanę wymieszać razem i dodać do mąki. Zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto podzielić na 3 równe części, każdą owinąć folią i wstawić
do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu każdy z kawałków rozwałkować na
prostokąt 24x36 cm (wymiar dna formy), lekko nakłuć widelcem i wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy ok. 13
minut. Upieczone dwa blaty, jeszcze gorące posmarować dżemem. Wystudzic
dokładnie. Na blat z dżemem wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem
z dżemem i drugą połowę kremu nałożyć, przykryć trzecim blatem.
Krem:
W
rondelku zagotować mleko z dodatkiem cukru waniliowego. Na gotujące się
mleko wsypywać powoli kaszę mannę, ciągle mieszając. Gotować ok. 5
minut. Rondelek zdjąć z ognia, wierzch przykryć folią spożywczą i
wystudzić dokładnie.
W misce utrzeć na puch masło z cukrem
pudrem. Do masła dodać żółtka ciągle miksując. Teraz należy dodawać
wystudzoną kaszę mannę, po 1 łyżce. Ucieramy tak długo aż masa zrobi się
puszysta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz