Translate

wtorek, 20 grudnia 2016

Miodownik





Ciasto:
600 g mąki
5 łyżek cukru pudru
150 g masła/margaryny
50 g smalcu
3 żółtka
3 łyżki śmietany
3-4 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczanej
Krem:
2,5 szklanki mleka (szklanka ma pojemność 250 ml)
6 łyżek (z górką) kaszy manny
200 g masła
Cukier waniliowy (miałam taki z dużym dodatkiem ziarenek wanilii)
¾ - 1 szklanki cukru pudru
2 żółtka
Sok z połowy cytryny
Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki lub powidła (ja miałam dżem z czarnej porzeczki domowy z małą ilością cukru)
Sposób przygotowania:
Do miski malaksera wsypać mąkę, cukier puder i sodę. Wymieszać. Żółtka, płynny miód i śmietanę wymieszać razem i dodać do mąki. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 3 równe części, każdą owinąć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu każdy z kawałków rozwałkować na prostokąt 24x36 cm (wymiar dna formy), lekko nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy ok. 13 minut. Upieczone dwa blaty, jeszcze gorące posmarować dżemem. Wystudzic dokładnie. Na blat z dżemem wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem z dżemem i drugą połowę kremu nałożyć, przykryć trzecim blatem.
Krem:
W rondelku zagotować mleko z dodatkiem cukru waniliowego. Na gotujące się mleko wsypywać powoli kaszę mannę, ciągle mieszając. Gotować ok. 5 minut. Rondelek zdjąć z ognia, wierzch przykryć folią spożywczą i wystudzić dokładnie.
W misce utrzeć na puch masło z cukrem pudrem. Do masła dodać żółtka ciągle miksując. Teraz należy dodawać wystudzoną kaszę mannę, po 1 łyżce. Ucieramy tak długo aż masa zrobi się puszysta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz