Mało słodki, z wyraźnym posmakiem białej czekolady, no i zimny :) Idealny na upały
Składniki:
Warstwa owocowa
*pół kilograma malin - zblendować i przetrzeć przez sitko. Na malinową glazurę na wierzchu, należy odlać 3 słuszne łyżki musu
* 1 jogurt bałkański 340 g
* 250g kremówki - dobrze schłodzonej
* 150 - 200 g czekolady białej rozpuszczonej w kąpieli wodnej
* 2 łyżki żelatyny
Ubić
kremówkę. Żelatynę namoczyć i podgrzać aby się rozpuściła. Do
rozpuszczonej czekolady dodać 1 łyżkę musu, wymieszać, dodać kolejną ,
wymieszać i teraz można całość wlać do owoców. Dokładnie wymieszać.
Teraz należy dodać do tego tę żelatynę i wymieszać. Do ubitej kremówki
dodawaćj po kopiatej łyżce jogurtu i mikserem krótko rozmieszać. Na
koniec wlać ten mus, ciągle mieszając. Wlać do tortownicy (26cm) gdzie
należy zrobić wcześniej ulubiony spód (u mnie z pokruszonych ciastek).
Wyrównać i wstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny.
Warstwa biała
* 1 jogurt bałkański 340 g
* 250 ml kremówki
* 250 g mascarpone
* kilka łyżek cukru pudru
* 1 łyżka żelatyny (namoczyć w kilku łyżkach wody, podgrzać, wystudzić)
Kremówkę
ubić z pudrem, dodawać po kopiatej łyżce jogurt a na koniec na 3 razy
dodać mascarpone. 1 łyżkę tej mieszaniny włożyć do żelatyny dla
zahartowania, szybko wymieszać i wlać do masy, energicznie ubijając
mikserem. Wylać na owocowy spód. Wstawić do lodówki aby masa zastygła.
Glazura:
*1 łyżeczka żelatyny - namoczona w 2-3 łykach wody
* ten mus zostawiony
*
ok. 80-100 ml wody + 2 kopiate łychy cukru - zagotować i pogotować ok. 2
minut wlać do tego musu i dodać tę żelatynę. Glazurę wylać na masę
białą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz