Translate

wtorek, 20 grudnia 2016

Sernik adwokatowy

Kolejny pomysł na zutylizowanie twarogu sernikowego (takiego gotowego w wiadereczkach kupowanego). Do tego herbatniki o smaku czekoladowym i adwokat :) Zamiast herbatników mogą być blaty ciasta miodowego. Ale z herbatnikami jest o całe niebo szybciej, szczególnie jak zalegają w domowym magazynie.




 Składniki:

* 2 opakowania herbatników kakaowych (bonitki kupowane w Biedronce)
* 1 kg twarogu sernikowego
* 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
* 200 g masła
* 120 ml mleka
* 4 jajka (raczej większe)
* 1 szklanka cukru
* 125 ml adwokata (ja miałam robiony własnoręcznie adwokat, bardzo gęsty)
* utarta czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do sporego garnka włożyć masło i dodaćcukier. Ustawić garnek na małym ogniu. Mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się masła i cukru. W misce wymieszać mleko z jajkami a następnie z budyniami. Do garnka z masłem dodać twaróg sernikowy, i bardzo dokładnie wymieszać. Garnek ma stać cały czas na ogniu, który można teraz troszkę zwiększyć. Kiedy masa serowa stanie się jednolita i będzie już mocno gorąca, wlewamy mleko z jajkami i z budyniem. Teraz mieszamy już bardzo energicznie. Najlepsza do tego jest trzepaczka rózgowa. Doprowadzamy do zagotowania się masy. Gotujemy chwilkę i zestawiamy garnek z ognia. Wierzch masy należy przykryć folią spożywczą i odstawić do lekkiego przestudzenia (ok. pół godziny). Przestudzoną masę odkryć, wymieszać i dodać adwokat. Dokładnie razem wymieszać.
Dno formy 24x28 (najlepsza z wyjmowanym dnem) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, aby pokryły dokładnie całe dno. Odłożyć ok. 4 łyżek masy (będzie na wierzch ciasta) a resztę podzielić na pół. Na herbatniki w formie wyłożyć połowę masy serowej. Na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników i na nie wylać resztę masy serowej. Na wierzch ponownie warstwa herbatników. Na to wyłożyć odłożoną masę. Wyrównać i odstawić do przestudzenia. Na zimną wierzchnią masę posypać wiórkami czekolady. Całość odstawić w chłodne miejsce.
Sernik jest dobry do jedzenia po kilku godzinach chłodzenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz