Składniki :
Ciasto :
* 3 jaja (miałam duże jaja)
* 3 łyżki kakao
* 3/4 szklanki cukru
* 3 łyżki miodu
* 2 łyżkeczki sody
* 3 szklanki mąki
Krem :
* 1 litr mleka
* 1 szklanka cukru
* 2 czubate łyżki mąki pszennej
* 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej
* 4 żółtka
* cukier waniliowy
* 250 g masła
Sposób przygotowania:
Do
większego garnka wlać wodę, zagotować .Do mniejszego garnka lub miski,
wbijamy jaja, dodajemy kakao, cukier, miód i sodę. Mniejszy garnek
(miskę) wstawiamy do większego z gotującą się wodą. Wszystkie składniki
dokładnie wymieszać ogrzewając na parze przez 15 minut.
Następnie
zestawić z pary dodać 2 szklanki mąki, wymieszać.Na stolnicy rozsypać
szklankę mąki na nią wyłożyć masę i zagniatać zagarniając stopniowo
mąkę. Ciasto podzielić na 6 części (mozna na 5 i szóstą malutką, którą
po upieczeniu pokruszymy i posypiemy wierzch ciasta gotowego), każdą
cienko rozwałkować, wyłożyć na blachę,piec 6-8 minut w piekarniku
nagrzanym do 180°C. Ciasto rozwałkowane będzie miało grubość ok. 2 mm.
Ja wałkowałam od razu na papierze, który lekko posypałam mąką. Wierzch
ciasta w trakcie wałkowania też delikatnie posypywałam mąką.
Rozwałkowane omieść z nadmiaru maki pędzelkiem. Miałam ambitny zamiar
rozwałkować każdy blat na rozmiar 24x36, ale nie dałam rady. Było trochę
mniejsze.
Wyjęte z piekarnika ciasto od razu docinałam na równo, bo po wystudzeniu już się nie da . Ciasto zrobi się twarde jak decha i połamie się.
Wyjęte z piekarnika ciasto od razu docinałam na równo, bo po wystudzeniu już się nie da . Ciasto zrobi się twarde jak decha i połamie się.
Krem: z
litra mleka odlać szklankę i wymieszać mąkę i żółtka. Resztę zagotować z
cukrami. Na gotujące się mleko wylać rozrobioną mąką i żółtka w mleku.
Ugotować budyń. Utrzeć masło, i wciąż ucierając dodawać stopniowo
wystudzony budyń.
Każdy blat ciasta smarować równą
warstwą kremu (około 8 łyżek kremu na jedną warstwę). Pozostawić placek w
lodówce na jeden dzień do zmiękczenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz