Należ zacząć od zakupu kubka jogurtu. Ja miałam jogurt naturalny
Zott o gramaturze 180 g. Jogurt siegał po tzw rant. I tej samej miary
należy trzymać się przy odmierzaniu dalszych składników tym własnie
kubkiem.
Do miski wlać cały jogurt, dodać 3 całe jajka do niego i kubek (po ten rant uzupełniony) oleju. Dobrze wymieszać wszystko na jednolitą masę.
W drugiej misce wymieszać 3 kubki (po rant uzupełnione) mąki i 1 kubek (może być pełny) cukru wraz z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Sypkie produkty wymieszać.
Należy pamiętać aby wszystkie produkty były tej samej temperatury. Najlepiej wyjąć godzinę wcześniej przed pieczeniem.W drugiej misce wymieszać 3 kubki (po rant uzupełnione) mąki i 1 kubek (może być pełny) cukru wraz z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Sypkie produkty wymieszać.
Wymieszane produkty sypkie dodawać stopniowo do jogurtowo jajecznej masy i mieszać po prostu łyzką. Robota nie uzywamy do tego ciasta. Wymieszane dobrze ciasto wylać do tortownicy o średnicy 26 cm.
4-5 lasek rabarbaru pokroić na kawałki . Zasypać galaretką truskawkową i dokładnie wymieszać. Galaretka obklei kawałki rabarbaru. Rabrabr wysypać równo na ciasto. Na rabarbar wysypać kruszonkę
Piekłam ok. 1 godziny w 155 stopniach przy włączonym termoobiegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz