Składniki:
Ok. 500-600g schabu
Ok. 500-600g schabu
3 cebule
300 g pieczarek
1 duża czerwona papryka
1 puszka pomidorów pelati
1 ząbek czosnku
2 ogórki kiszone średniej wielkości
Sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra
Do smażenia: olej i masło
Sposób przygotowania
Schab
pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Plastry pokroić na paski o
szerokości również 1 cm. Na dużą patelnie wlać kilka łyżek oleju i mocno
rozgrzać . Włożyć ok. połowy schabu i smażyć do zrumienia, usmażony
przełożyć do rondla. Drugą część tak samo usmażyć i dołożyć do rondla.
Do pozostałego po smażeniu tłuszczu dodac ok. 1 łyzki masła i wrzucić
cebulę pokrojoną na półkrążki. Dodać 1 cały ząbek czosnku i smażyc na
średnim ogniu aż cebula wyraźnie zmięknie. Całość wrzucić do rondla ze
schabem. Rondel ustawić na małym ogniu, wymieszać wszystko. Pieczarki
pokroić na plasterki a jak większe to na półplasterki i dodac do rondla.
Paprykę pokroić na paski i również dodać do rondla. Teraz można dodac
sól i dusić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dusimy ok.
15-20 minut. Dodać teraz pomidory pelati (pokroić na mniejsze kawałki
pomidory). Ogórki obrać i pokroić na drobniutką kostke i dorzucić do
rondla. Dodac pieprz, paprykę słodką (ok. 1 łyżeczki) i ostrą (ok. pół
łyżeczki). Dusić jeszcze ok. 15 – 20 minut .
Podać można z ryżem lub z pieczywem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz