Takie wspomnienie z dzieciństwa. Wtedy serdecznie nie lubiłam, teraz
pokochałam. Na wywarze/rosole na bazie wołowiny jest wyśmienity.
Przepis na tzw. "oko"
* kawałek mięsa wołowego z kostką (ok. 400-500 g)
* marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora
* przyprawy: sól i co kto chce jak do rosołu
Ugotować wywar ze wszystkiego (ok. 2,5 litra wywaru)
Wyjąć mięso i warzywa.
3-4
buraki obrać i drobno pokroić (można zetrzeć na tarce jarzynowej) i
dodać do wywaru, postawić na ogień. Zaraz po zagotowaniu dodac 1 - 2
łyżki octu (zwykły spirytusowy). Gotować do momentu az buraki zrobią się
miękkie.
Dosmaczyć solą, pieprzem, cukrem. Podprawić 1 łyżką mąki wymieszaną z 3/4 szklanki śmietany. Zagotować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz