Translate

wtorek, 20 grudnia 2016

Krążki drożdżowe





Składniki:

3 szklanki + 2 łyżki (do zaczynu) mąki typ 550
30 g drożdży
220 ml ciepłego mleka (połowa do zaczynu, w drugiej połowie rozpuszczamy masło)
40-50 g masła (rozpuszczamy w mleku)
4 żółtka
4 łyżki cukru (można dać ciut więcej, ale później jeszcze dajemy cukier puder na wierzch)
3 łyżki oleju ( z pestek winogron używam)
3 łyżki maślanki
2 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
Smalec i olej do smażenia + 2 łyżki spirytusu dodane do zimnego tłuszczu

Sposób przygotowania:

W ciepłym mleku wymieszać mąkę (2 łyżki), cukier (1 mała łyżeczka) i drożdże. Zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić w niej zagłębienie. Żółtka utrzeć na puch z pozostałym cukrem i wlać do mąki. Dodać również mleko z rozpuszczonym w nim masłem. Na koniec dodać zaczyn. Wyrabiać. Jak ciasto będzie już jednolite i gładkie dodać maślankę i wyrabiać aż maślanka połączy się z ciastem. Teraz dodac olej i ponownie wyrabiać aż wchłonie się całkiem w ciasto. Oprószyć delikatnie mąką, miskę przykryć ściereczką lub obkleić folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrastania. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i lekko wyrobić, a następnie rozwałkować na grubość ok. 1 cm lub ciut mniej. Szklanką wykrawać krążki a w każdym krążku wykrawać dziurkę (raczej niedużą). Krążki układać na ściereczce i przykryć również ściereczką. Odstawić do wyrastania. W czasie jak krążki wyrastają do rondla wlać olej, spirytus i dodać smalec (ja dałam 2 kostki). Ustawić rondel na niedużym ogniu aby pomału tłuszcz się nagrzewał. Na dosyć gorący tłuszcz wkładać krążki, które mają bardzo luźno pływać, bo mocno za chwilkę urosną. Rondel przykryć pokrywą. Jak spodnia strona krążków zarumieni się, odwracamy na drugą stronę i dosmażamy.
Usmażone układamy na tacy wyłożonej ręcznikami papierowymi aby nadmiar tłuszczu tam wsiąkł. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz