Translate

wtorek, 20 grudnia 2016

Pulpety w sosie warzywno-ogórkowym





Proporcje są trochę tak na oko podane, bo nie miałam dokładnie odważonych produktów

Składniki:

Pulpety:

ok. 700 g wieprzowiny zmielonej (u mnie łopatka, dośc chuda)
1 jajko
1 średnia cebula
1 jajko,
2 łyżki drobno zmielonej bułki
filiżanka (niezbyt duża) zimnej wody
maka do obtaczania pulpetów
sól, pieprz, majeranek

Sos:

ok. 2 l wody
2 marchewki
1 nieduża pietruszka
kawałek selera
3 średniej wielkości ogórki kiszone (i ciut wody spod ogórków)
listek laurowy, 3 ziarnka ziela, sól, pieprz, posiekany koperek
1 łyzka skrobi, 3 łyżki tłustej kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Mięso zmielić razem z cebulką. Dodać pozostałe składniki i bardzo dobrze wyrobić. Wstawić garnek z wodą na ogień. Formować nieduże pulpety (wielkości mandarynki niezbyt dorodnej) maczając za każym razem dłonie w zimnej wodzie. Pulpety obtaczać w mące, strząsając jej nadmiar i wrzucać na gotującą się wodę. Gotować ok. 5-10 minut. Z tej porcji gotowałam pulpety na dwa razy. Obgotowane pulpety wyjąć z wody i przełożyć do miski.
Warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do wody z obgotowanych pulpetów (ogórków na razie nie dodajemy). Dosmaczyć solą i pieprzem, dodać listek i ziele. Gotować ok. 20 minut. Teraz dodajemy ogórki kiszone, również utarte na tarce. Możemy dodać trochę wody spod ogórków dla bardziej wyrazistego smaku. Gotujemy całość ok. 10 minut. Wkładamy pulpety, dodajemy koperek posiekany i razem gotujemy jeszcze ok. 20 minut. Skrobię ziemniaczaną rozprowadzić w bardzo małej ilości wody, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Wlewać powoli do pulpetów, mieszając cały czas. Zagotować i wyłączyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz