Translate

niedziela, 2 lipca 2023

Nalewka wiśnie w rumie

 Dzisiaj własnie zlałam do butelek





22.07.2022

1 kg wydrylowanych już wiśni

Kilka sztuk z pestkami plus kilka pestek

Laska wanilii

½ litra spirytusu 96%

½ litra rumu 37,5% (Stock)

04.05.2023

Odlane owoce od nalewki. Do owoców dodałam 1 szklankę cukru

30.05.2023

Wyjęte owoce i całość połączona

02.07.2023

Zlane do butelek


4 komentarze:

  1. W tym roku zrobiłam z rabarbaru zobaczymy co wyjdzie bo u mnie jest taki problem ze nie są tak klarowne jak u pani i osadu trochę jest....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda nalewka potrzebuje czasu. Jest na blogu nalewka rabarbarowa. U mnie rabarbar stał zalany 3 miesiące. Po odlaniu stał kolejne miesiące. Dotąd aż osad został na dole słoja a reszta była klarowna. Rurką ściągam to co klarowne a resztę po prostu filtruję . Taka najprostsza, bez żadnych dodatków. Jeżeli jeszcze kiedyś będę robiła to dodam truskawek.

      Usuń
  2. Tak, podobnie z leżakowaniem ma być;) ale niewiem czy tyle doczeka bo mi się piękny różowy rabarbar trafił i kolor ma cudnie różowy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poczekasz dłużej to będzie smaczniejsza. Ja miałam jakiś zwykły rabarbar więc moja nie jest różowa ale nie jest też zielona ;)

      Usuń