Translate

piątek, 14 lipca 2023

Knedle serowe

 Powtórzę dzisiaj stary już przepis na knedle serowe. Nie często je robię, choć roboty przy nich dużo nie ma. Ale jakoś tak schodzi. Oczywiście moja ukochana wersja to z morelami, polane gęstą śmietaną wymieszaną obowiązkowo z cukrem trzcinowym. 



Składniki:

* 250 g twarogu (kupiłam taki trzykrotnie mielony)

* 1 jajko

* ok. 3/4 szklanki maki (nie wsypujemy całości od razu, bo ser ma różną wilgotność i czasami wskazana ilość może być za duża albo ciut za mała)

* szczypta soli

* 3 łyżki roztopionego masła

* morele (dzisiaj wyszło mi 10 sztuk knedli)

* cukier trzcinowy do knedli


Sposób przygotowania:

Ser rozdrobnić widelcem razem z solą i jajkiem. Dosypać mąkę i wyrabiać najpierw widelcem, a potem dłonią. Kiedy ciasto jest mniej więcej wymieszane, dodać należy masło. Zagnieść krótko, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Moje było w lodówce raptem godzinę, ale spokojnie może być o wiele dłużej.


Wstawić wodę w szerokim rondlu do zagotowania. Posolić ją.

Morele częściowo naciąć nożem i wyciągnąć pestkę z każdej. W miejsce pestki wsypać cukier trzcinowy i ponownie złożyć morel w pełny owoc. 

Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczyć na placuszek, ułożyć morele w środku i dokładnie bardzo zakleić. Odkładać na deseczkę, oprószoną mąką.

Wkładać knedle do wrzącej wody, delikatnie przemieszać aby nie przywarły do dna. Od momentu kiedy knedle wypłyną na wierzch, zmniejszyć ogień pod rondlem i gotować 8 minut. 

Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową na talerz, aby lekko odparowały. 

Podawać można tak jak ja, ze śmietaną kwaśną ale wymieszaną z cukrem trzcinowym lub z masłem i np. zrumienioną na nim bułką tartą (ja najpierw rumienię bułkę na suchej patelni  i do zrumienionej wrzucam masło)



3 komentarze:

  1. Krysiu, tydzień temu wspomniałaś o knedlach z morelami i oto są :). Zrobię takie na pewno. Mam już przepis od mistrzyni, więc ;)...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, nie mogłam sobie ich odmówić. W warzywniaku przebierałam w morelach, żeby jak najmniejsze były to wtedy zgrabne knedelki wychodzą. Obiad zjadłam z ogromną przyjemnością

      Usuń
  2. Taki obiad na gorące dni jest idealny :).

    OdpowiedzUsuń