To już klasyka. I takiego ciasta rodzina sobie zażyczyła. No to będą jedli
Ja zawsze zaczynam przygotowania od kremu, w właściwie to od ugotowania budyniu
Składniki:
Krem budyniowy:
* 600 ml mleka (tak trochę mi brakowało do tej ilości ale bardzo niewiele)
* 125 g śmietanki kremówki
* 4 żółtka (miałam duże jaja)
* 100 g cukru
* cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią)
* 80 g maki ziemniaczanej
* 250 g masła - temperatura pokojowa
Do miski wlać ok. 175 ml mleka. Pozostałe mleko wraz z kremówką, wlać do rondla i ustawić na niewielkim ogniu. Do miski dodać żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Bardzo dokładnie rozmieszać, aby nie było widać kawałków żółtka. Jak mleko zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i wlewamy pomału wrzące mleko do mieszaniny z żółtkami, przez cały czas mieszając. Przelewamy zawartość miski do rondla, ustawiamy na niewielkim ogniu i mieszając doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, nakrywamy wierzch budyniu folią spożywczą i odstawiamy do zupełnego wystudzenia.
Masło ubić do białości. Nie przerywając ubijania, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
Biszkopt:
Ja całe ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 27 cm. Poniżej podam przepis z którego ja zrobiłam biszkopt, ale każdy pewnie ma swój ulubiony i taki może zrobić
* 3 jajka - całe , w temperaturze pokojowej
* 1/2 szklanki cukru
* 1/3 szklanki mąki (łącznie obie mąki to 1/2 szklanki)
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 30 g roztopionego i wystudzonego masła
Całe jaja ubić na sztywno z cukrem. Trochę to trwa ale muszą być bardzo dokładnie ubite aż masa będzie wyjątkowo gęsta. Do ubitych jajek przesiać mąki i delikatnie wymieszać. Na końcu wlać stopniowo masło i dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić.
Ja lekko nasączyłam biszkopt przed nałożeniem kremu.
Nałożyć krem. Na kremie poukładać truskawki. Całość zalać lekko tężejącą galaretką i od razu wstawić do lodówki
Dodatkowo:
* truskawki, ile kto lubi
* 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w ok. 600 ml gorącej wody
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz