Żadne tam pianki, bezy czy inne wymysły. Taka zwykła jaka piekła mama. Tyle, że u mnie jabłek na full zawsze musi być.
Składniki:
* 550 g mąki pszennej tortowej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 5 łyżek cukru pudru
* 200 g zimnego masła
* 50 g zimnego smalcu
* 100 g śmietany kwaśnej 18%
* 2 całe jajka + 2 żółtka
* szczypta soli
ja dodałam jeszcze skórkę z cytryny
* ok. 2 -2,5 kg jabłek typu szara reneta (wolę odmianę boiken ale akurat nie było w warzywniaku)
* cukier do jabłek w ilości jaką lubimy
* sok i skórka otarta z jednej cytryny
* 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Zacząć od przygotowania jabłek. Obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę (nie musi być szczególnie mała, można pokroić tak byle jak). Dać jabłka do dużego rondla z wodą (te 1/2 szklanki) , dać sok z cytryny. Dusić jabłka na średnim ogniu, pod przykryciem. Kiedy jabłka zaczną się rozpadać, dodać cukier i skórkę z cytryny. Dusić jeszcze chwilkę. Jabłka nie muszą być całkowicie rozsmażone. Mogą być widoczne kawałki jabłek. Ja tak właśnie robię. Odstawić jabłka do zupełnego wystudzenia.
Teraz można przygotować ciasto. Najwygodniej zrobić to w malakserze. Dać mąkę, sól, puder i proszek, przemieszać. Wkroić masło i smalec, posiekać na konsystencję kaszki. Na koniec dodać jajka i żółtka oraz śmietanę. Zarobić ciasto. Ciasto nie gnieciemy długo, byle tylko składniki się połączyły. Podzielić na dwie równe części. Jedną rozwałkować na spodzie formy 24 x 36 cm. Moja forma ma taki rozmiar tak na górze jak i na dole. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Wyjąć i dokładnie wystudzić. Na przestudzony spód posypać trochę bułki tartej. Niektórzy dają kaszę mannę, ja wolę bułkę. Wyłożyć zimne już jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość formy i ułożyć na jabłkach. Brzegi można zawinąć do środka. Na wierzchu zrobić kilka dziurek patykiem do szaszłyków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 40-45 minut. Po upieczeniu odstawić na kratkę do przestudzenia.
Krysiu wspaniała szarlotka! Dziękuję za przepis, zrobię ! :) pozdrawiam Małgosia
OdpowiedzUsuń