Translate

piątek, 24 stycznia 2025

Szarlotka zwykła

 Żadne tam pianki, bezy czy inne wymysły. Taka zwykła jaka piekła mama. Tyle, że u mnie jabłek na full zawsze musi być.





Składniki:

* 550 g mąki pszennej tortowej

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* 5 łyżek cukru pudru

* 200 g zimnego masła

* 50 g zimnego smalcu

* 100 g śmietany kwaśnej 18%

* 2 całe jajka + 2 żółtka

* szczypta soli 

ja dodałam jeszcze skórkę z cytryny

* ok. 2 -2,5 kg jabłek typu szara reneta (wolę odmianę boiken ale akurat nie było w warzywniaku)

* cukier do jabłek w ilości jaką lubimy

* sok i skórka otarta z jednej cytryny

* 1/2 szklanki wody





Sposób przygotowania:

Zacząć od przygotowania jabłek. Obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę (nie musi być szczególnie mała, można pokroić tak byle jak). Dać jabłka do dużego rondla z wodą (te 1/2 szklanki) , dać sok z cytryny. Dusić jabłka na średnim ogniu, pod przykryciem. Kiedy jabłka zaczną się rozpadać, dodać cukier i skórkę z cytryny. Dusić jeszcze chwilkę. Jabłka nie muszą być całkowicie rozsmażone. Mogą być widoczne kawałki jabłek. Ja tak właśnie robię. Odstawić jabłka do zupełnego wystudzenia. 

Teraz można przygotować ciasto. Najwygodniej zrobić to w malakserze. Dać mąkę, sól, puder i proszek, przemieszać. Wkroić masło i smalec, posiekać na konsystencję kaszki. Na koniec dodać jajka i żółtka oraz śmietanę. Zarobić ciasto. Ciasto nie gnieciemy długo, byle tylko składniki się połączyły. Podzielić na dwie równe części. Jedną rozwałkować na spodzie formy 24 x 36 cm. Moja forma ma taki rozmiar tak na górze jak i na dole. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Wyjąć i dokładnie wystudzić. Na przestudzony spód posypać trochę bułki tartej. Niektórzy dają kaszę mannę, ja wolę bułkę.  Wyłożyć zimne już jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość formy i ułożyć na jabłkach. Brzegi można zawinąć do środka. Na wierzchu zrobić kilka dziurek patykiem do szaszłyków.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 40-45 minut.  Po upieczeniu odstawić na kratkę do przestudzenia. 




1 komentarz:

  1. Krysiu wspaniała szarlotka! Dziękuję za przepis, zrobię ! :) pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń