Bardzo lubię serniki gotowane, szczególnie te w miodowym cieście. Już niejeden przepis jest tutaj, ale ten jest jeszcze inny.
Składniki:
Ciasto:
* 220g cukru
* 3 łyżki miodu (100g)
* 130g masła
* 2 łyżeczki sody
* 3 całe jajka
* 450 - 500g mąki pszennej tortowej
* 2 łyżki kakao
Masa serowa:
* 1 kg twarogu sernikowego - ja dałam Mój ulubiony, który ma 26% tłuszczu. Może być jakiś inny byle miał powyżej 18% tłuszczu i miał zwartą strukturę
* 150 - 200g masła ( im bardziej tłusty twaróg tym mniej masła dać)
* 5 jajek (moje jajka były duże, swojskie
* 3/4 szklanki cukru
* 150 ml mleka
* 1 opakowanie budyniu (40g - porcja na pół litra mleka)
* 2 łyżki maizeny (skrobia kukurydziana)
* ekstrakt lub pasta waniliowa
Sposób przygotowania:
Zacząć od przygotowania ciasta.
Do rondla włożyć masło i dodać cukier i miód. Rondel ustawić ma najmniejszym palniku na minimalne grzanie. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści i połączy z masłem. Teraz wsypać sodę i energicznie od razu mieszać bo zawartość rondla będzie się mocno pienić. Dobrze wymieszać i zdjąć rondel z grzania i dodać jajka (jajka lepiej jest wcześniej rozmieszać w miseczce) i bardzo energicznie wymieszać całość. Najlepiej mieszać rózgą kuchenną bo łyżka średnio się tu sprawdza. Teraz, nie przerywając mieszania dosypywać mąkę. Możliwe że nie wykorzystacie całej mąki. Ciasto ma być prawie płynne, ale jednak gęste. Kiedy już ciasto uzyska odpowiednią konsystencję, odjąć ok. 1/3 i przełożyć do miseczki posmarowanej uprzednio olejem (ciasto będzie wtedy bardzo łatwo wyjąć). Do pozostałego w rondlu ciasta dodać 1 łyżkę kakao i dokładnie wymieszać. Odjąć do miseczki (miseczka zaś posmarowana olejem) połowę tej ilości (czyli 1/3 całości ciasta). Do pozostałej ilości ciasta dodać resztę kakao i wymieszać. I przełożyć do miseczki. Wszystkie trzy miseczki nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto wystygnie i mocno zgęstnieje, będzie go wygodnie wałkować. Przygotować trzy arkusze papieru do pieczenia, na których będziemy rozwałkowywać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni z grzaniem góra dół. Rozwałkować pierwszy blat ciasta na wielkość formy czyli 24 x 36cm. Do wałkowania można ciasto delikatnie oprószyć mąką. Nie wolno przesadzać z ilością mąki bo ciasto zmieni swoją strukturę. Rozwałkowany blat ponakłuwać gęsto widelcem i za pomocą tacki/deseczki wsunąć do piekarnika. Piec ok. 8 minut. Po upieczenie papier z ciastem zsunąć z piekarnika na deseczkę i odstawić do wystudzenia. Ciasto na początku jest mięciutkie i puszyste ale w miarę stygnięcia tężeje. W ten sam sposób upiec wszystkie trzy blaty. Ułożyć pierwszy blat w formie gdzie będziemy składać całe ciasto.
Teraz już można przygotować masę serową. Do dużego garnka wsypać cukier i dodać masło. Kiedy masło się roztopi, dodać po łyżce twaróg sernikowy. Mieszać aż wszystko dokładnie się połączy. Teraz dodać jajka (jajka można wcześniej rozmieszać w miseczce) i bardzo energicznie rozmieszać z serem. Mieszając doprowadzić do zagotowania. W mleku rozmieszać budyń i maizenę. Wlać do masy serowej i mieszając doprowadzić do zagotowania. Masa powinna zgęstnieć. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy. Masę serową podzielić na dwie równe części - nie studzimy, ma być gorąca. Jedną część wylać na blat miodowy ułożony w formie. Nakryć drugim blatem i na niego wylać pozostała masę serową. Nakryć ostatnim blatem. Odstawić do zupełnego wystudzenia. Dlatego najlepiej ciasto robić wieczorem i zostawić do rana. Po tym czasie odstawić w chłodniejsze miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz