Niby prościutka do zrobienia ale naprawdę pyszna i znika w mig. Ja zrobiłam takie trochę nietypowe ciasto na roladę bo chciałam żeby ciasto nie było takie suche jak w typowych biszkoptach. Ale co kto lubi, więc można i zwykły biszkopt.
Składniki:
Ciasto:
* 5 jajek średniej wielkości - temperatura pokojowa (miałam swojskie jajka ale wybierałam właśnie takie średniej wielkości) - rozdzielona na białka i żółtka (żółtka od razu posypać z wierzchu cukrem i powinny być w dużej misce)
* 120 g cukru drobnego (połowa pójdzie do białek i połowa do żółtek)
* 100 g mąki pszennej tortowej
* 1/2 łyżeczki proszku do wypieków
* 40 g oleju
* 40 g mleka
* szczypta soli
Krem śmietankowy:
* 250 g mascarpone - mocno schłodzone
* 330 ml śmietanki kremówki 36% - mocno schłodzona
* 2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
* ok. 80 ml espresso lekko posłodzonego
* 2-3 łyżki amaretto
* trochę utartej gorzkiej czekolady - starłam chyba 6 tafelków
* kakao
Sposób przygotowania:
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw blachę smaruję masłem/smalcem w kilku miejscach, tak żeby papier nie mógł się przesuwać. Piekarnik nastawić na 170 stopni z grzaniem góra-dół.
Do miski z białkami dodać sól i zacząć ubijać pianę. Kiedy piana już zrobi się biała, dosypywać stopniowo cukier. Ubijać tak długo aż cukier będzie całkowicie rozpuszczony w pianie. Odstawić miskę na bok. Teraz zacząć ubijać żółtka z cukrem. I znów cukier nie może być wyczuwalny a masa żółtkowa powinna mocno się spienić. Kiedy żółtka są już dokładnie ubite, można odstawić mikser bo teraz będziemy używać szpatułki do mieszania. Do misy z żółtkami dodać ok. 1/4 piany z białek i delikatnie razem wymieszać. Ponownie dodać kolejną porcję piany i znów wymieszać. I tak aż do wyczerpania się składników. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem i bardzo delikatnie wymieszać. W miseczki wlać olej i mleko. Dodać do niej 2 łyżki ciasta i dokładnie rozmieszać. Teraz można już dodać do ciasta i przemieszać delikatnie az do połączenia się. Ciasto wylać na blachę, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec ok. 25 minut. Upieczoną wyjąć z piekarnika, nakryć ściereczką kuchenną (wcześniej delikatnie oprószyłam cukrem pudrem), przyłożyć kratkę i energicznie przełożyć na drugą stronę (do góry nogami). Zdjąć papier i zawinąć roladę razem ze ściereczką. Wystudzić. W tym czasie przygotować espresso do którego dodać należy amaretto. Wystudzoną roladę rozwinąć i nasączyć kawą. Ja to robię pędzelkiem. Do miski włożyć mascarpone, dodać kremówkę i puder i ubić na sztywno. Odłożyć ok. 3-4 łyżek żeby posmarować wierzch rolady. Resztę rozsmarować na roladzie. Na wierzch posypać startą czekoladę. Zwinąć przy pomocy ściereczki. Wierzch posmarować pozostawionym kremem. Na wierzch oprószyć kakao. Wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz