Translate

piątek, 3 stycznia 2025

Ciasto z kremem makowym i drugim serowym

 O, tak sobie wymyśliłam. Zamiast makowca jest krem makowy, zamiast sernika jest krem serowy. Ciasto duże bo i weekend wydłużony. Ciasto niby pracochłonne ale też nie do końca. Można sobie fajnie rozplanować pracę przy nim. 





Składniki:


Ciasto:

* 4 całe jajka

* 200 g cukru

* 250 ml śmietany kwaśnej 18%

* 150 g masła

* 250 g mąki pszennej tortowej

* 60 g kakao naturalnego

* 2 płaskie łyżeczki sody


Krem makowy:

* 300 g maku mielonego (suchego a nie masy makowej)

* 3 łyżki kaszy manny

* 600 ml wody

* 4 łyżki miodu


* 2 całe jajka

* 2 łyżki maizeny (skrobia kukurydziana)

* 100 g cukru

* 150 ml mleka


* 250 g masła w temperaturze pokojowej

* ekstrakt migdałowy


Krem serowy:

* 400 g serka śmietankowego typu Philadelphia

* 150-170 g masła w temperaturze pokojowej

* 3 + 2 łyżki cukru pudru

* 400 g śmietanki kremówki 36% - mocno schłodzona

* 2-3 łyżeczki żelatyny (dałam 3 płaskie)

* 50 ml wody do żelatyny

* pasta waniliowa lub cukier waniliowy z dodatkiem wanilii

Dodatkowo: polewa czekoladowa lub ganache, który ja preferuję





Sposób przygotowania:

Zacząć od upieczenia ciasta. Ja piekłam go w formie, gdzie górą jest mierzony rozmiar 24 x 36cm ( w tych tradycyjnych nie odpinanych formach, dół jest zawsze trochę mniejszy), wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto trochę wyrasta z górką. Ja część tę z górką dałam na spód ciasta, właśnie tą górką do dołu. Ale wy zrobicie tak jak chcecie. Piekarnik nastawić na 170 stopni z grzaniem góra-dół

Mąkę i kakao wymieszać bardzo dokładnie. Przesiać, żeby kakao nie zostawiło grudek.  W rondelku roztopić masło. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę , bardzo energicznie wymieszać. Na początku masa może wyglądać jak zważona. Mieszając rózgą kuchenną scali się i powstanie taki jakby krem. Całe jaja i cukier ubić mikserem/robotem na gęsty krem, do białości. Trwa to kilka minut bo cukier musi się całkowicie rozpuścić a masa jajeczna kilkukrotnie zwiększy objętość. Do masy jajecznej dodać masę śmietanową (gdyby za bardzo wystygła i zbyt zgęstniała, to można ją bardzo delikatnie podgrzać przez kilka sekund) , dodać sodę i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać mąkę na trzy tury i za każdym razem wymieszać delikatnie. Wlać ciasto do formy i wstawić do piekarnika na 35-40 minut. Po upieczeniu wyjąć i dobrze wystudzić. Wystudzone przeciąć na dwa cienkie blaty i od razu jeden ułożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Kiedy ciasto siedzi w piekarniku, robimy masę makową. Do rondla wsypać mak i mannę (wymieszać) i zalać go wodą. Ustawić rondelek na ogniu, doprowadzić do zagotowania i gotować mieszając cały czas, aż woda odparuje a masa makowa będzie gęsta. Nie powiem ile to minut trwało bo nie patrzę na zegarek a jedynie na masę. Zdjąć masę z ognia i dodać do niej miód. wymieszać dokładnie. Od razu w misce wymieszać jajka, cukier i maizenę razem z mlekiem. Wlać do rondelka i mieszając doprowadzić do zagotowania gęstego budyniu. Do mieszania lepiej jest używać rózgi zamiast łyżki. Budyń od razu dodać do gorącej masy makowej i dokładnie wymieszać. Nakryć wierzch masy makowej folią w kontakcie i odstawić do zupełnego wystudzenia. Kiedy masa jest wystudzona, należy zrobić krem. Masło ubić do białości. Nie przestając ubijać, dodawać po łyżce masy makowej. Na koniec dodać ekstrakt migdałowy. I krem makowy już gotowy. Ok. 3/4 kremu wyłożyć na blat , który jest w formie. Wyrównać i na kremie ułożyć drugi blat ciasta. Teraz możemy już robić krem serowy. 

Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Masło z dodatkiem 3 łyżek pudru ubić na puch. Nie przerywając ubijania dodawać po trochu serek śmietankowy, na koniec dodać pastę waniliową.  Teraz podgrzać żelatynę aż całkowicie się rozpuści i stanie klarowna. Nie studzić, ma być taka mocno ciepła. W drugiej misce ubić śmietankę z dodatkiem pudru, tak na 3/4 (nie może być ubita całkiem na sztywno). Nie przerywając ubijania wlać od razu całą ciepłą żelatynę. Chwilę miksować  aby żelatyna dobrze się rozmieszała w śmietance. Dwie łyżki śmietanki dodać do masy serowej i zmiksować, żeby jedynie trochę rozluźnić masę. Teraz mikser już odłożyć i szpatułką będziemy mieszać lub rózgą kuchenną. Resztę śmietanki dodać w trzech, czterech turach. I gotowe. Cały krem serowy wyłożyć na ciasto z formie i rozsmarować. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć i na wierzch wyłożyć resztę kremu makowego, rozsmarować i wyrównać. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Ja nie dawałam równą warstwą a jedynie polałam w takie maziaje. Ciasto odstawić do schłodzenia , do lodówki. 

UWAGA: Po rozkrojeniu ciasta, doszłam do wniosku, że lepiej jednak trochę tę górkę ściąć i wyrównać ciasto. 



2 komentarze:

  1. ile gram sody do ciasta czekoladowego? Nie ma jej w spisanej recepturze, a ciasto wyjątkowo smakowite, upiekłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie zapomniałam dopisać, ale już edytowałam i dopisałam. Potrzebne jest 2 płaskie łyżeczki sody

      Usuń