Translate

sobota, 8 kwietnia 2023

Sernik jak królewski

 Przepisów na te królewskie jest cała fura. Nawet i u mnie na blogu. Dla mnie to taki sernik, gdzie spód i wierzch są z ciasta kruchego kakaowego. Reszta to improwizacja.





Składniki:

Ciasto:

* 400 g mąki pszennej tortowej

* 40 g kakao naturalnego

* 4 łyżki cukru pudru (z mała górką)

* 1 łyżeczka proszku do wypieków

* 200 g masła - schłodzone

* 5 żółtek (a z białek możecie zrobić np. bezy)

* 1 łyżka śmietany kwaśnej 18%

Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i pudrem. Schłodzone masło pokroić na mniejsze kawałki i dodać do mąki. I teraz można całość zrobić w malakserze tak jak ja, albo po prostu zrobić ciasto ręcznie tzn. posiekać mąkę z masłem bardzo dokładnie (można również zimne masło po prostu zetrzeć wprost do mąki, na tarce jarzynowej i dopiero wtedy rozetrzeć w dłoniach). Teraz należy dodać żółtka i śmietanę i bardzo szybko zagnieść ciasto. Całość podzielić na dwie części (u mnie zawsze jedna jest odrobinę większa i stanowi spód sernika), każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Dobrze jest schłodzić przez kilka godzin. Nawet można je przygotować poprzedniego dnia. 

Po odpowiednim schłodzeniu ciasta, należy najpierw przygotować formę 24 x 36 cm (mierzona górą) . Na dno formy zetrzeć na tarce jedną część ciasta i podpiec przez 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjąc i wystudzić. W czasie kiedy spód się podpieka i studzi, przygotować należy masę serową:

Masa serowa: wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

* 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego

* 250 g mascarpone

* 7 łyżek kwaśnej śmietany 18% (tyle akurat miałam w kubku. Myślę, że wagowo to było ok. 250g)

* 7 jajek - rozdzielić na białka i żółtka

* 150 g masła 

* ok. 1 szklanki cukru pudru + cukier waniliowy

* 2 łyżki budyniu lub skrobi

* szczypta soli

Miękkie masło utrzeć na puch z pudrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ubijania/miksowania (ja to wszystko robię mikserem ręcznym) dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa maślana będzie gładka i jednolita, dodawać stopniowo twaróg a następnie mascarpone, śmietanę i na koniec budyń. Mikser już odstawić. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Na trzy tury dokładać do masy serowej i całość mieszać bardzo delikatnie szpatułką. Masę serową wylać (jest raczej dosyć gęsta) na wystudzony spód. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta równą warstwą. Piekarnik nagrzany na 160 stopni. Formę z sernikiem ustawić na ruszcie (a ruszt raczej niżej ustawiony). Pod rusztem miałam od razu nagrzaną blachę z wyposażenia piekarnika. W momencie wstawienia sernika, wlać na blachę kubek wody. Zamknąć szybko drzwiczki piekarnika. Piec ok. 1 godziny i 20 minut. Ostatnie 10 minut zwiększyłam temperaturę do 180 stopni. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić tak sernik przez ok. pół godziny. Po tym czasie wyjąć i formę ustawić na kratce do studzenia. Kiedy sernik jest jeszcze mocno ciepły, wyjąć go z formy do góry nogami, zdjąć papier i zostawić tak do wystudzenia. Wystudzony ponownie odwrócić. Można oprószyć pudrem lub polać czekoladą. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz