Tak mi jakoś do głowy przyszła ta nazwa, kiedy składałam ciasto. Może durna ale niech sobie już tak zostanie. Rabarbaru w nim dosyć dużo. W sumie dosyć proste do zrobienia a miłośnicy rabarbaru na pewno będą zadowoleni
Składniki:
Ciasto:
* 300 g maki - tortowa
* 150 g masła - schłodzone
* 30 g smalcu - schłodzony
* 4 żółtka (białka zostawić na bezę)
* 3 łyżki cukru pudru
* szczypta soli
Ze wszystkich składników zagnieść szybko ciasto. Najlepiej robić to w malakserze, to tłuszcz nie zdąży się rozgrzać. Ciasto rozwałkować na wielkość formy 24 x 36 cm i wyłożyć na dnie formy zaścielonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podpiekać przez 15 minut a następnie wyjąć i odstawić na kratkę do wystudzenia.
Masa rabarbarowa:
* 1 kg rabarbaru oczyszczonego już i pokrojonego na kawałki (kroiłam na ok. 1,5 cm).
* 0,5 szklanki cukru
* 0,5 szklanki wody
* 1 opakowanie budyniu malinowego/truskawkowego (tylko malinowy udało mi się kupić)
* 0,75 szklanki wody (do wymieszania z nim budyniu)
* 2 opakowania galaretki malinowej/truskawkowej
Wrzucić rabarbar do szerokiego rondla. Wsypać ok. pół szklanki cukru i dolać pół szklanki wody. Podgrzewać bardzo delikatnie mieszając. Pilnować, żeby kawałki rabarbaru nie rozleciały się. Budyń wymieszać w wodzie i wlać do rabarbaru, kiedy ten już zmięknie. Delikatnie wymieszać i odczekać aż masa zgęstnieje. Wyłączyć już grzanie i teraz można wsypać galaretki. Wymieszać aż galaretki rozpuszczą się. Odstawić do zupełnego wystudzenia. Kiedy masa rabarbarowa jest zupełnie zimna i lekko ścięta, należy wyłożyć ją na kruchy spód. Wyrównać i wstawić do lodówki do zupełnego zastygnięcia. Teraz już można przygotować krem:
Krem:
* 500 g śmietanki kremówki (miałam 30%) - bardzo mocno schłodzona
* 500 g mascarpone - bardzo mocno schłodzone
* 3 łyżki cukru pudru
Mascarpone i kremówkę należy razem przełożyć do miski i ubić na sztywno. Na koniec ubijania dodać puder . Masę wyłożyć na wierzch masy rabarbarowej, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki. Po kilku godzinach, kiedy masa całkowicie się ustabilizuje, wyłożyć bezę.
Beza:
* 4 białka w temperaturze pokojowej powinny być
* 1 szklanka cukru drobnego
* 1 płaska łyżka maizeny (Skrobi kukurydzianej. Można zamienić skrobią ziemniaczaną)
* garść płatków migdałowych
* szczypta soli
Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodawać po łyżce cukru. Należy ubijać tak długo aż piana będzie bardzo gęsta i lśniąca a po wzięciu odrobiny pomiędzy palce, nie wyczujemy cukru. Na sam koniec wsypać maizenę. Bezę rozsmarować na papierze o wymiarach ciasta. Posypać na wierzch płatki migdałowe. Piec w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez godzinę a następnie należy zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze pół godziny. Zostawić w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
Bezę wyłożyć na masę śmietanową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz