Translate

sobota, 3 kwietnia 2021

Sernik świąteczny

 Świąteczny bo na święta upieczony. Ale bardzo smaczny wyszedł. Na razie fotki a przepis wieczorem wpiszę 







Przepis na samo ciasto pochodzi jeszcze z zapisków mojej mamy.  Od lat nie zmieniam go, bo jest idealny jak dla mnie.

Składniki ciasta:

400 g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Cukier puder (ok. 5 łyżek)
2 łyżki kakao
250 g margaryny/masła
3 żółtka
2 łyżki śmietany

Masa serowa (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): 

* 1 kg twarogu sernikowego 18% tłuszczu
* 450-500 g twarogu sernikowego 26% tłuszczu
* 100 g roztopionego ale schłodzonego masła
* 1 szklanka cukru drobnego
* 7 jajek (miałam bardzo duże jajka)
* 1 opakowanie budyniu waniliowego (używam budyń z wanilią)
* ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy (użyłam cukru waniliowego z dodatkiem prawdziwej wanilii)

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z pudrem, kakao oraz proszkiem i sodą. Wsypać do malaksera, wkroić mocno schłodzony tłuszcz. Szybko posiekać tak aby prawie nie było widocznych grudek tłuszczu. Następnie dodać śmietanę i żółtka i ponownie włączyć malakser. Pokręcić do momentu aż składniki się połączą. Wyjąć na blat oprószony mąką i zagnieść krótko ciasto. Podzielić mniej więcej na dwie części. Ciutkę większa będzie spodem sernika. Każdy kawałek owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin.  Na godzinę przed robieniem sernika, wstawić do zamrażarki. Formę 24 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce równą warstwą. Lekko spłaszczyć dłonią.  Tym razem ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam równa jego warstwę na dnie formy. Ciasto podpiekłam przez 15 minut w 180 stopniach. Ciasto wystudzić dokładnie. Na wystudzone ciasto wylać masę serową:
Jajka i cukier dać do misy robota. Ubijać na najwyższych obrotach aż masa stanie się wręcz biała i bardzo gęsta. Zmniejszyć obroty robota do minimum i dodawać do masy jajecznej po łyżce twarogu serowego. Po zużyciu całego twarogu doda budyń waniliowy i cukier lub ekstrakt waniliowy. Na koniec dolać roztopione masło. Wylać masę serową na podpieczony spód. Masa serowa wychodzi prawie płynna. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Z racji tego, że masa serowa jest bardzo luźna, część ciasta zatopi się w niej. 
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z grzaniem góra - dół. i od razu zmniejszyć grzanie do 155-160 stopni. Pieczemy ok. 1h 15minut. Po tym czasie należy piekarnik wyłączyć i leciuteńko uchylić drzwiczki piekarnika. Ja zawsze wkładam rękawice kuchenną. Zostawić tak na ok. godzinę . Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i odstawić na kratkę do przestudzenia. Po ok. 15 minutach. okroić brzegi sernika od rantu, na wierzch przyłożyć deseczkę i energicznie obrócić sernik "do góry nogami" Zdjąć spód formy (rant zostawić) i zostawić do zupełnego wystudzenia na kilka godzin. Po tym czasie ponownie odwracamy sernik, że góra jest góra a spód spodem. Dzięki temu "mykowi" sernik jest idealnie równy a ciasto na spodzie pozostaje kruche. 
Wierzch możemy zostawić tak jak jest, możemy oprószyć pudrem lub polać ganache.

7 komentarzy:

  1. Witam Krysiu serdecznie jaki super serniczek Ci wyszedł. Coś jak królewski chyba 🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Tak, to coś na kształt królewskiego, ale to raczej z racji ciemnego ciasta. Robiłam go inaczej niż serniki zazwyczaj robie, ale o tym wieczorem bo teraz wyjeżdżam.

      Usuń
  2. wspaniały, normalnie idealny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Alu. Wyszedł idealny, prawdziwie świąteczny

      Usuń
  3. Dużo zdrowia. Piękny blog. Obserwuje. Zapraszam do siebie
    https://sorpresaofficial.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Krysiu, kolejny serniczkek do pieczenia. Twoje wypieki są najlepsze, nigdy się nie zawiodłam na przepisach. Dziękuję że dzielisz się z nami przepisami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń