Zostało mi pasty pistacjowej po ostatnim wypieku i był już najwyższy czas żeby ją wykorzystać. Miałam tylko 200 g i tyle tylko dałam. Zainspirowałam się sernikiem Eli. Rany, jakie Ela cuda wypieka to głowa mała. Za każdym razem jak widzę Eli wypiek, to wpadam w zachwyt.
Składniki:
Spód sernika zrobiłam z pokruszonych ciastek, wymieszanych z roztopionym masłem
* 1 kg twarogu sernikowego o zawartości tłuszczu co najmniej 18% (miałam właśnie taki w lodówce, ale lepszy by był twaróg o zawartości 24-26%)
* 1 szklanka cukru pudru
* 5 jajek
* 200 g pasty pistacjowej (moja nie była taka super gładka)
* 2 łyżki maizeny (łyżki odmierzałam z maleńką górką)
* 400 g śmietanki słodkiej ale gęstej 36% (lepsza by pewnie była taka sama ale kwaśna)
* 100 g śmietanki kremówki
* liofilizowane maliny w proszku
Sposób wykonania:
Dno tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać herbatniki i wyrównać, ubijając np. dnem szklanki. Podpiec przez ok. 10-15 minut w 170 stopniach a następnie wystudzić.
Do dużej miski przełożyć twaróg sernikowy. Rozmieszać szpatułką . Dodać całe jajka i cukier puder. Wymieszać. Dodać pastę pistacjową wymieszaną wcześniej ze śmietanką (obie śmietanki mieszamy razem z pastą). Dokładnie wymieszać aby masa sernikowa była gładka. Na koniec dodać maizenę i zamieszać.
Na podpieczony spód wylać trochę masy serowej i posypać ją malinami. Ponownie masa serowa i zaś trochę posypać malinami. Nic nie równamy, posypujemy takie nierówne warstwy. U mnie chyba ze trzy razy posypywałam. Ostatnia warstwa sernika już bez niczego. Kilkukrotnie stuknąć dnem tortownicy o blat, aby pęcherzyki powietrza uszły a wierzch zrobi się wtedy równy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 135 stopni i piec przez 1,5 godziny. Po tym czasie środek sernika może być jeszcze taki ruszający się. Uchylamy tak bardzo minimalnie drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik na co najmniej pół godziny. Po tym czasie można wyjąc i całkowicie wystudzić. Wystudzony wstawić do lodówki na całą noc (ok. 6 godzin)
Wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuń