Składniki:
* 3 gruszki (dojrzałe, ale niezbyt miękkie) Dzisiaj dałam 2 spore gruszki)
* 150 g mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki imbiru w proszku
* 100 g mielonych migdałów
* 100 g cukru (dałam cukier trzcinowy) - daję na tzw. oko
* 130 g masła w temp. pokojowej
* 4 duże jaja w temp. pokojowej
* ok. 70g imbiru kandyzowanego (drobno pokrojony)
* garść płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 22 - 23cm (dzisiaj robiłam w szklanej keksówce) posmarowałam masłem i posypałam tartą bułką. Włączyłam piekarnik aby nagrzał się do temperatury 180 stopni.
W misce wymieszałam mąkę, migdały, mielony imbir i proszek do pieczenia. W drugiej misce utarłam na puch masło z cukrem, do którego stopniowo dodawałam po jednym jajku. Gdy całość dobrze się już połączyła, wciąż miksując dodawałam mieszaninę mąki. Na koniec dodałam kandyzowany imbir i obrane, pokrojone gruszki. Wymieszałam wszystko i wlałam do tortowncy. Całość posypałam płatkami migdałowymi i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Ciasto piekło sie ok. 55 minut. Po upieczeniu odstawiłam na kratkę, do przestudzenia
aaaaaaaaaaaaa imbir muszę kupić, bo tez chcę takie ciacho , bardzo chce
OdpowiedzUsuńKrysiu gdzie można kupić imbir kandyzowany?Czy można go ewentualnie pominąć w przepisie?
OdpowiedzUsuńu mnie w każdym warzywniaku jest. Raczej bym nie pomijała bo on nadaje cudownego smaku. Można pokusić się o zrobienie własnego . Ja robiłam już i przepyszny wyszedł. Robiłam dokładnie z przepisu, który podał ostatnio Gucio http://kuchniagucia.blogspot.com/2019/09/migdaowe-ciasto-z-gruszkami-i-z-imbirem.html .
UsuńBardzo dziękuję.
OdpowiedzUsuń