Składniki:
* 1 nieduża główka czerwonej kapusty
* 2 marchewki (miałam 1 ale ogromną marchew)
* kawałek pora tak z 10cm długości (tylko biała część)
* pół malutkiego selera
Zalewa:
* ½ szklanki oleju
* ¾ szklanki octu winnego (miałam z czerwonego wina)
* 3-4 łyżki cukru ( ja dałam 3, ale najlepiej zalewę próbować. Dla nas te 3 łyżki były akuratno)
* 1 płaska łyżka soli
* 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
* 2 listki laurowe
* 2 – 3 ziarna ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkować drobniutko. Pora drobniutko pokroić. Marchew i seler zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Wszystko razem wymieszać i włożyć do garnka (garnek powinien mieć szczelną przykrywkę).
Składniki zalewy połączyć w rondelku, i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 2-3 minuty pod przykryciem.
Warzywa zalać wrzącą zalewą, dokładnie i szybko wymieszać, szczelnie przykryć i gotować na bardzo małym ogniu ok. 5 minut. W czasie gotowania, jeden raz zamieszać . Zestawić z ognia, wymieszać, lekko ugnieść w garnku, przykryć szczelnie przykrywką i odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.
Później można przełożyć do słoika i wstawić do lodówki.
aaaa jaka fajna , kupuję kapustę i robię
OdpowiedzUsuńA ile może postać w lodówce Krysiu?ie pasteryzować ?
Alu, nie jest pasteryzowana. Ale wydaje mi się, że gdyby tej zalewy zrobić trochę więcej, to po odstaniu i przełożeniu do słoików, można by zapasteryzować. W lodówce, w szczelnej misce stała ok dwóch tygodni i nic się z nią nie działo
Usuńtaka co chwile postoi mi wystarczy
UsuńChyba się skuszę, ale chciałabym zapasteryzować więc mam pytanie - ile tak mniej więcej będzie słoików np. takich po dżemie ? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńto zależy jak duża główka kapusty będzie. Mnie z takiej małej wyszło ok. 6 słoiczków.
Usuńdopiszę jeszcze, że tu nie ma dużo zalewy, więc jeżeli chcesz pasteryzować to musisz zwiększyć jej ilość
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń