Translate

sobota, 21 września 2019

Surówka (sałatka) z czerwonej kapusty

Już dawałam ten przepis na blogu. Ale surówka jest tak smaczna, że powtórzę go. Wczoraj własnie robiłam.




Składniki:

* 1 nieduża główka czerwonej kapusty
* 2 marchewki (miałam 1 ale ogromną marchew)
* kawałek  pora tak z 10cm długości  (tylko biała część)
* pół malutkiego selera

Zalewa:

* ½  szklanki oleju
* ¾ szklanki octu winnego (miałam z czerwonego wina)
* 3-4 łyżki cukru ( ja dałam 3, ale najlepiej zalewę próbować. Dla nas te 3 łyżki były akuratno)
* 1 płaska łyżka soli
* 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
* 2 listki laurowe
* 2 – 3 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkować drobniutko. Pora drobniutko pokroić. Marchew i seler zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Wszystko razem wymieszać i włożyć do garnka (garnek powinien mieć szczelną przykrywkę).
Składniki zalewy połączyć w rondelku, i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok.  2-3 minuty pod przykryciem.
Warzywa zalać wrzącą zalewą, dokładnie i szybko wymieszać, szczelnie przykryć i gotować na bardzo małym ogniu ok. 5 minut. W czasie gotowania, jeden raz zamieszać . Zestawić z ognia, wymieszać, lekko ugnieść w garnku, przykryć szczelnie przykrywką i odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.
Później można przełożyć do słoika i wstawić do lodówki.




7 komentarzy:

  1. aaaa jaka fajna , kupuję kapustę i robię
    A ile może postać w lodówce Krysiu?ie pasteryzować ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, nie jest pasteryzowana. Ale wydaje mi się, że gdyby tej zalewy zrobić trochę więcej, to po odstaniu i przełożeniu do słoików, można by zapasteryzować. W lodówce, w szczelnej misce stała ok dwóch tygodni i nic się z nią nie działo

      Usuń
    2. taka co chwile postoi mi wystarczy

      Usuń
  2. Chyba się skuszę, ale chciałabym zapasteryzować więc mam pytanie - ile tak mniej więcej będzie słoików np. takich po dżemie ? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy jak duża główka kapusty będzie. Mnie z takiej małej wyszło ok. 6 słoiczków.

      Usuń
  3. dopiszę jeszcze, że tu nie ma dużo zalewy, więc jeżeli chcesz pasteryzować to musisz zwiększyć jej ilość

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń