Translate

sobota, 28 września 2019

Ciasto z jabłkami i z chałwową polewą

Ten przepis od dawna miałam zapisany. Pierwszy raz zobaczyłam go wile lat temu na "Wielkim żarciu" (nie mogę dać linka, bo mój komputer nie pozwala na wejście na stronę, z uwagi na jakiś wirus). Tak że, przymierzałam się do tej szarlotki od dłuższego czasu. Trochę mnie przerażała ilośc pracy przy tak prostym cieście. Pracy nie ma aż tak dużo, ale garów do mycia jest full.




Składniki:

Ciasto: 

* 2 szklanki mąki (można dać odrobinę mniej, bo ciasto dosyć gęste wychodzi)
* 250 g masła - miękkie
* 9 jajek (rozdzielić na żółtka, które w całości idą do ciasta i białka : 4 - do ciasta; 5 do ciasta kokosowego)
* 1 szklanka cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka kakao

Masa kokosowa:

* 100 g wiórek kokosowych
* 7-8 łyżek cukru drobnego do wypieków
* 5 białek (te, które zostają od ciasta)

Jabłka:

* 1 kilogram jabłek już obranych i wydrążonych - zetrzeć na tarce i skropić sokiem z połowy cytryny

Polewa  chałwowa:

* 200 g chałwy (jakiekolwiek)
* 3-4 łyżki mleka
* 2 łyżki cukry trzcinowego


Sposób przygotowania:

Zacząć od utarcia na tarce jabłek i skropienia ich sokiem z cytryny. Odstawić.
Przygotować formę 24 x 36 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtki. Mąkę wymieszać z proszkiem do wypieków. Dodawać po łyżce mąki i ucierać cały czas. Białka (4 sztuki) ubić na sztywną pianę. Wmieszać w ciasto, zostawiając łyżkę piany. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i wymieszać. Rozsmarowań na dnie formy. Do jasnej części dodać pozostałą łyżkę piany i wymieszać.
Ubić pianę z 5 białek ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukier nie przerywając ubijania. Piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Teraz dosypać do niej wiórki i delikatnie wymieszać a następnie rozłożyć równą warstwą na ciemnym cieście. Jabłka solidnie odcisnąć z soku i rozłożyć równą warstwą na masie kokosowej. Na jabłka wyłożyć jasne ciasto (najlepiej ułożyć małe kopczyki jeden obok drugiego i później rozprowadzić łopatką). Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 45-60 minut. Po upieczeniu  delikatnie uchylić piekarnik i tak zostawić ciasto na ok. 5 - 10  minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić na kratkę do przestudzenia.
Na zimne ciasto wylać polewę chałwową: Do rondelka wlać 3 łyżki mleka i dodać cukier. Podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać pokruszoną chałwę. Mieszać aż masa będzie jednolita. Gorącą masę od razu wylać na zimne już ciasto.



1 komentarz: