Translate

piątek, 7 listopada 2025

Owocowe ciasto biszkoptowe

 Rozmyślałam co by tu nowego upiec. W głowie miałam jedynie paczkę zamrożonych "owoców leśnych", zakupiona jakoś miesiąc temu. Wczoraj upiekłam sobie biszkopt i zaś pustka w głowie co dalej. A najgorsze, że jakoś ostatnio rozleniwiłam się i chciałam coś w miarę prostego i szybkiego. Nie wiem czy takie szybkie ale proste na pewno. 





Składniki:

Biszkopt tłuszczowy:

* 4 duże jajka rozdzielone na białka i żółtka

* 160g maki pszennej tortowej

* 140g cukru drobnego do wypieków

* 3 łyżki oleju

* szczypta soli

Masa owocowa:

* 750g zamrożonych owoców leśnych (wiśnie też tam były)

* 150g cukru

* 30g maizeny (skrobia kukurydziana)

* 12g żelatyny 

Krem śmietankowy:

* 500ml śmietanki kremówki 36% - mocno schłodzona

* 250g mascarpone - schłodzone

* 200g serka śmietankowego 26% tłuszczu

* 2 łyżki cukru pudru

* cukier z wanilią lub ekstrakt czy pasta waniliowa - nie dajemy cukru wanilinowego 

Nasączenie: woda z cukrem i sokiem z cytryny. 

Ganache: 100g czekolady deserowej + 80g śmietanki kremówki 30%


Sposób przygotowania:


Przygotować formę 24 x 28cm. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik włączyć na 170 stopni.

Do dużej miski dać białka ze szczyptą soli. Zacząć ubijać. Kiedy piana już mocno zbielej zacząć dosypywać stopniowo cukier nie przerywając ubijania. Żółtka dobrze rozmieszać z olejem. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dolewać żółtka. Ubijamy jedynie do połączenia się składników. Teraz mikser już odstawiamy. Na trzy tury przesiać mąkę ma masy jajecznej. Mieszać delikatnie szpatułką aż mąka nie będzie już widoczna. Wylać ciasto do przygotowanej formy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z grzaniem góra dół. Piec ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przeciąć na dwa równej grubości blaty. Przed przygotowaniem składania ciasta . blaty nasączyć. 

Masa owocowa: zamrożone owoce przełożyć do garnka, dodać cukier i stopniowo podgrzewać aż owoce się rozmrożą. Kiedy zaczną się gotować, pogotować kilka minut. aż część owoców zacznie się rozpadać. Zdjąć garnek na chwilę i blenderem lekko część owoców zmiksować. Część ma zostać w całości lub kawałkach. Maizenę rozmieszać w ok. 50ml wody. Żelatynę zalać ok. 50ml wody i ostawić do napęcznienia.  Do owoców stopniowo wlewać rozmieszaną maizenę, cały czas mieszając je. Postawić ponownie na grzanie, doprowadzić do zagotowania i pogotować ok. minutę. Wyłączyć grzanie. Żelatynę lekko podgrzać żeby zrobiła się miękka (nie musi być płynna) i dać do owoców. Delikatnie mieszając doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do wystudzenia. Później można wstawić do lodówki aby szybciej masa owocowa zaczęła tężeć. W momencie jak masa owocowa będzie już dobrze stężała ale nie może być zastygnięta, należy przygotować krem śmietankowy: Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Kiedy napęcznieje, podgrzać aż stanie się całkowicie płynna.  Dodawana do kremu śmietankowego ma być dobrze ciepła.  Wszystkie składniki kremu (poza żelatyną) dać do miski i ubić. Na koniec wlać dobrze ciepłą żelatynę. Wlać od razu całość bez bawienia się . Szybko wymieszać mikserem. Jeden blat biszkoptu nasączyć (robimy to wcześniej, żeby masa śmietankowa mogła być od razu wykładana) i wyłożyć połowę masy śmietankowej. Wyrównać wierzch. Na masę śmietankową wyłożyć masę owocową, wyrównać. Na minutę do lodówki włożyć (może na dwie minuty, ale na pewno krótko żeby druga część masy śmietankowej nie ścięła się zbyt mocno). Wyjąć z lodówki i wyłożyć masę śmietankową. Ja robiłam to łyżką, układając kupki masy jedna obok drugiej. Tak ułożoną masę śmietankową rozprowadzić równą warstwą. Na masie śmietankowej ułożyć drugi blat biszkoptu (nasączony wcześniej). Wierzch biszkoptu polać ganache. Ja pod ganache posmarowałam biszkopt cieniutką warstwą dżemu (miałam swojski malinowo-porzeczkowy, pasujący idealnie do warstwy owocowej). 

Wstawić ciasto do lodówki i tam przechowywać w pojemniku. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz