Translate

piątek, 2 maja 2025

Ciasto "krajanka"

 Nie wiem czemu tak się nazywa, Przepis mam od wiek wieków pod tą właśnie nazwą. Na amen o nim zapomniałam. Jest z nim trochę roboty, ale warto poświęcić mu czas. Teraz widzę głównie "ciasta" bez pieczenia albo "mieszane łyżką". A ja zaś swoje warstwowe . Bo chcę, bo lubię, bo takie mi smakują. I w nosie mam opinie typu "komu by się chciało", bo mnie się chce. 





Składniki:

Ciasto:

* 2 szklanki maki pszennej tortowej

* 1 szklanka cukru

* 2 szklanki śmietany kwaśnej 18%

* 2 całe jajka

* 1 łyżka sody zgaszona 1 łyżką octu (po prostu trzeba razem wymieszać)

Dodatkowo do ciasta:

* 2 x 1,5 łyżki maku (ja miałam mak mielony ale fajniej będzie wyglądać mak bez mielenia go)

* 2 łyżki wiórków kokosowych

* 2 x 1,5 łyżki kakao


Krem budyniowy:

* 600 ml mleka

* 2 łyżki mąki pszennej (odmierzyć z górką)

* 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (odmierzyć z górką ale nie kopisto)

* 1 szklanka cukru (mozna dać mniej bo ciasto wychodzi słodkie)

* 4 żółtka

* 250-300 g masła temperatura pokojowa (dałam 300g)

* sok z połowy cytryny


Do odmierzania składników zawsze używam szklanki o pojemności 250ml





Sposób przygotowania: 

Całą pracę najlepiej zacząć od ugotowania budyniu, który musi wystygnąć do temperatury pokojowej.

1 szklankę mleka wlać do miski a resztę do garnka i wstawić do gotowania. Do mleka w misce dosypać cukier, obie mąki, dodać żółtka. Bardzo dokładnie rozmieszać. Kiedy mleko się zagotuje, zdjąć garbek i gorące mleko wlewać stopniowo do miski, cały czas mieszając dość energicznie. Teraz całość przelać ponownie do rondelka i ustawić na grzanie. Mieszając doprowadzić do zagotowania się budyniu. Zdjąć z ognia, nakryć budyń folią w kontakcie i odstawić do zupełnego wystudzenia. Kiedy budyń wystygnie, należy najpierw utrzeć masło do białości i nie przerywając ubijania, dodawać po łyżce budyń. Kolejną łyżkę budyniu dodać kiedy poprzedni doskonale jest utarty z masłem. Na koniec dodać sok z cytryny i już krótko zmiksować. Cały krem podzielić na 4 równe części. 

Ciasto zacząć od przygotowania 5 arkuszy papieru do pieczenia. Na odwrotnej stronie każdego z arkuszy narysować sobie prostokąt o wymiarach 21,5 x 32,5 (ja mam takiej wielkości spód foremki w której później składałam całe ciasto). Włączyć piekarnik na 180 stopni z grzaniem góra dół. W piekarniku powinna być blacha z jego wyposażenia, najlepiej odwrócona do góry dnem, bo będzie nam wygodniej zsuwać papier z ciastem na nią a potem zsuwać z blachy na podkładkę. 

Do dużej miski wsypać cukier i wbić jajka. Ubić przez ok. 5 minut. Ciągle miksując dodać śmietanę i cały czas miksować. Jak już śmietana będzie zmiksowana z jajkami, dosypywać po łyżce mąk, aż do wyczerpania składników. W filiżance zalać sodę octem i rozmieszać, dodać do ciasta i już krótko zmiksować. Całe ciasto podzielić na 5 równych części, do 5 miseczek. Do jednej części dodać wiórki i wymieszać. Ciasto wylać na przygotowany arkusz papieru i rozsmarować po widocznym od spodu narysowanym konturze. Najwygodniej żeby papier już był ułożony na jakiejś tacy/podkładce,  z której będziemy zsuwać na blachę w piekarniku. Pieczemy ok. 7-10 minut (w tym starym przepisie było napisane, że pieczemy 15 minut, Chyba węgielki bym wtedy wyjęła). Kiedy ciasto się piecze, bierzemy dwie miski z ciastem i do każdej z nich dodajemy po 1,5 łyżki maku. I już pierwsze ciasto można rozsmarować na papierze. Wyjąc pierwsze, kokosowe ciasto i od razy wstawić ciasto z makiem. I kolejne ciasto z makiem rozsmarować na papierze i wstawić do pieczenia kiedy pierwsze makowe jest upieczone. Kiedy makowy drugi blat  się piecze, do ostatnich misek dodać po 1,5 łyżki kakao i dobrze wymieszać. Pieczemy dokładnie tak samo jak poprzednie blaty. 

Wszystkie 5 blatów ciasto powinno dobrze wystygnąć. Ciasto jest dość mocno przyklejone do papieru. Najwygodniej jest go odwrócić papierem do góry i wtedy stopniowo papier odklejać. 

Ułożyć na tacy/podkładce pierwsze ciasto kakaowe. Rozsmarować na nim 1/4 kremu. Na krem ułożyć ciasto makowe. Rozsmarować 1/4 kremu. Teraz ułożyć ciasto kokosowe i znów 14 kremu rozsmarować. Kolejne jest makowe i 1/4 kremu. I ostatnie ciasto jest kakaowe. Wstawić ciasto do lodówki, do schłodzenia. Na schłodzone ciasto wylać ulubioną polewę czekoladową. U mnie tradycyjnie jest to ganache, czyli czekolada deserowa rozpuszczona w śmietance kremówce 30%. 




7 komentarzy:

  1. Krysiu, to ciasto jest takie twoje, cudo

    OdpowiedzUsuń
  2. A jeśli chodzi o ganasz, to w jakich proporcjach czekolada i śmietanka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 100g czekolady na 100ml śmietanki. Śmietanki może być trochę mniej.

      Usuń
  3. Hallo, Krystyna brawo!! " Bo chcę, bo lubię, bo takie mi smakują. I w nosie mam opinie typu "komu by się chciało", bo mnie się chce. "
    ja tez jestem takiego samego zdania .
    wygląda przepysznie, jeszcze tego ciasta nie upiekłam , ale mam taki zamiar ,troch mnie powstrzymują te szklanki zamiast gramy ,bo nie wiem czy moja szklanka ma taka sama pojemność co twoja i jeszcze tez nie wiem czy te łyżki maja być płaskie itp.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz bardzo fajne przepisy, często je przeglądam i często też piekę Twoje ciasta .Ale… ale zawsze mam problem z „ łyżkami odmierzanymi z górką” ???, „z górką , ale nie kopiasto”???
    A nie prościej byłoby podawać łyżki płaskie. Korzystając z miarek trudno popełnić wtedy błąd. Dotyczy to szczególnie gdy robimy krem budyniowy, gdzie konsystencja budyniu jest ważna.. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie używam miarek bo ich nie mam. Używam zwykłych łyżek. Z górką, to znaczy, że niewiele więcej jak płaska łyżka. Kopiasto, to ile tylko się da na tę łyżkę nabrać. W przypadku produktów sypkich czy płynnych ale gęstych, bardzo łatwo zauważyć tę różnicę. Przepisy tworzę spontanicznie i spisuję tak jak robię. Nie mam czasu na przeliczanie, przeważanie, przemierzanie wszystkiego. To nie jest blog profesjonalny, gdzie na prowadzeniu go zarabiam. Piekę czy gotuję jedynie w wolnym czasie.

      Usuń