Translate

środa, 30 kwietnia 2025

Babka cytrynowa z tymiankiem i z makiem

 To żadna nowość na blogu bo tę babkę piekę od dawien dawna. To jedna z lepszych babek, o ile nie najlepsza. Tak, jednak zdecydowałam, najlepsza jest.  I od razu przejdę do przepisu, bo co tu więcej się rozpisywać .  Generalnie to autorem przepisu jest Yotam Ottolenghi a ja minimalnych zmian dokonałam. 




Składniki:


* 3 jajka (miałam dość spore wiejskie jajka)

* 200 g cukru drobnego

* 120 ml śmietanki kremówki 30%

* 170 g mąki tortowej

* 1 łyżeczka proszku do wypieków

* szczypta soli

* 75 g masła

* otarta skórka z całej cytryny (cytrynę wcześniej sparzyć)

* 1 łyżka soku z cytryny

* 1 łyżeczka drobno posiekanego tymianku (tymianek tylko i wyłącznie świeży. Nie używać suszonego) 

* 10 g maku (1 łyżka z małą górką)


* Lukier cytrynowy:  po prostu cukier puder utarty z sokiem z cytryny





Sposób przygotowania:


Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 175 stopni .

Masło, mak, skórkę, sok i tymianek włożyć do rondelka i podgrzać do roztopienia masła.

Jajka wbić do miski i dodać cukier. Ubijać ok. 5 minut. Wlać śmietankę i jeszcze ubijać ze 2 minuty. Obroty miksera zmniejszyć do minimum i dosypywać stopniowo mąkę. Na koniec wlać przestudzone masło i krótko wymieszać. 

Ciasto wlać do keksówki i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 50 minut. Sprawdzić patyczkiem. Wyjąc i odstawić na 10 minut a w tym czasie przygotować lukier cytrynowy.  Wyjąć ciasto z formy i ciepłe jeszcze polać lukrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz