Miało byc inne ale z braku truskawek jest inne. Tamto też miało byc z rabarbarem ale z dodatkiem truskawek. Skoro nie było to takie szybkie z samym rabarbarem poczyniłam.
Składniki: (wszystkie w temperaturze pokojowej)
Ciasto:
* 150 g masła
* 100 g cukru drobnego
* cukier waniliowy
* 3 żółtka
* 2 całe jajka
* 160 g mąki pszennej tortowej
* 75 g maizeny (skrobia kukurydziana) która można zamienić skrobią ziemniaczaną
* szczypta soli
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 400 g rabarbaru pokrojonego na mniejsze kawałki. Proponuje wybierać cienkie laski rabarbaru.
Pianka/beza:
* 3 białka
* szczypta soli
* 130 g cukru
* 1 łyżeczka maizeny
Sposób przygotowania:
Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm. Ja na dno dałam jak zawsze papier a boki posmarowałam masłem. Włączyć piekarnik i ustawić grzanie na 180 stopni góra-dół.
Suche składniki ciasta wymieszać. Do sporej miski dać masło, cukier i cukier waniliowy. Ubijać/ucierać aż masło będzie puszyste a cukier praktycznie niewyczuwalny. Teraz dodawać po jajku i za każdym jajkiem dokładnie utrzeć. To samo z żółtkami. Kiedy masa maślana doskonale będzie połączona z jajkami, należy stopniowo dodawać mąkę nie przerywając ucierania. Utarte ciasto wyłożyć do tortownicy i wyrównać wierzch. Wysypać równą warstwą rabarbar. Wstawić do piekarnika i piec 40 minut. Na 10 minut do końca pieczenia zacząć ubijać białka ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie już całkiem biała zacząć dodawać stopniowo cukier. Piana powinna być tak ubita, żeby cukier był niewyczuwalny. Na koniec dodać maizenę i wmiksować ją w pianę. Wyjąć ciasto z piekarnika ale piekarnika nie wyłączać tylko obniżyć temperaturę do 175 stopni. Na wierzch ciasta wyłożyć pianę. Proponuję robić to łyżką i układać kupki piany jedna obok drugiej i dopiero wtedy rozprowadzić równą warstwą. Pianę rozkładać tak ok. 1 cm przed bokami tortownicy. Ona sobie w trakcie pieczenia urośnie. Ja trochę za daleko ją rozsmarowałam więc nie róbcie tego błędu. Wstawić tortownicę ponownie do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 minut. Upieczone ciasto wyjąć i wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz