Translate

piątek, 2 sierpnia 2024

Ucierane ciasto ze śliwkami i z orzechową kruszonką

 Papierówek już w warzywniaku nie ma ale są śliwki. Ciasta ze śliwkami zawsze sa pyszne, jakie by one nie były. Dzisiaj proste ucierane ciasto ale dla podkręcenia smaku, z orzechową kruszonką. Miałam jedynie mielone orzechy laskowe, ale fajnie by było zamienić część tych mielonych na takie grubiej siekane. Na ten moment jest co jest a jest pysznie.




Składniki:


Kruszonka orzechowa:

* 100 g orzechów laskowych mielonych i siekanych albo same mielone

* 100 g mąki pszennej

* 100 g zimnego masła

* 100 g cukru demerara

Z podanych składników zrobić kruszonkę i odstawić w misce do lodówki


Ciasto: wszystkie składniki w temperaturze pokojowej muszą być

* 200 masła

* 200 g cukru  drobnego (można dać cukier puder)

* 4 jajka 

* 200 g mąki pszennej tortowej ( ja dodałam jedną łyżkę dodatkowo bo miałam duże jajka)

* 1,5 łyżeczki proszku do wypieków

* szczypta soli

* śliwki (ja miałam tzw węgierkę dąbrowicką tak ok. 1 kg) - wypestkowane i pokrojone na ćwiartki

- 1 łyżka maizeny, którą można zastąpić mąką ziemniaczaną 





Sposób wykonania:

Przygotować formą 24 x 28 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem. Nie przerywając ucierania dosypywać mąkę do masy maślanej. Kiedy ciasto jest dobrze utarte i gładkie, wyłożyć go na spód formy i wyrównać. Na śliwki posypać maizenę i dokładnie wstrząsnąć, żeby maizena obkleiła je. Układać jedna obok drugiej. Na wierzch śliwek posypać kruszonkę, wyjętą z lodówki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjąć i odstawić formę na kratkę do wystudzenia. 




6 komentarzy:

  1. Proszę napisać ile jajek dodać do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis już uzupełniony. Dziękuję za uwagę

      Usuń
    2. Jest napisane - 4

      Usuń
    3. upiekłam wczoraj to ciasto, jest bardzo puszyste i wilgotne. Przypomina placki pieczone przez babcie. Świeże masełko, w kruszoneczce i sliwki, to smak wakacji z dawnych lat. Bardzo zachęcam do pieczenia

      Usuń
  2. Pysznie wygląda, w kolejce do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, pierwszy w kolejce do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń