Równie dobrze może być z innymi drobniejszymi owocami. Ja miałam zamrożone jagody i takie zamrożone dałam na ciasto. Myślę, że świeże lepsze by były ale w domu były tylko takie a nie chciało mi się wychodzić z domu specjalnie po owoce. Przepis nieco zmieniony wzięłam z bloga Ciasta.net. Moje ciasto bardzo delikatnie opadło na samym środku ale podejrzewam, że mrożone owoce mogły to spowodować. Zakalca nie ma. Samo ciasto wilgotne i sprężyste jest.
Składniki:
Wszystkie składniki muszą być w pokojowej temperaturze
Ciasto:
* 250 g masła
* 150 g cukru pudru
* 200 g serka śmietankowego (miałam serek śmietankowy Łaciaty)
* 4 całe jajka
* 300 g maki pszennej tortowej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
* owoce drobne typu jagody, wiśnie, maliny plus 1 łyżeczka maizeny lub skrobi ziemniaczanej do ich obtoczenia.
* Kruszonka (tę mam zawsze w zamrażarce): 100 g roztopionego masła + 150 g maki + 80 g cukru - wszystko razem wymieszać
Sposób przygotowania:
Przygotować tortownicę o średnicy 26-27 cm (miałam 27 cm).
Masło utrzeć z cukrem na puch na najwyższych obrotach miksera. Ja używałam zwykły ręczny mikser. Kiedy masło jest utarte należy dodać serek i utrzeć tylko do połączenia się składników. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do masy maślanej. Zmiksować tylko do połączenia się składników na niskich obrotach miksera. Odłożyć mikser i łopatką zgarnąć ciasto z boków miski i dna, przemieszać. Wyłożyć ciasto do formy, wyrównać, wyłożyć na wierzch owoce obtoczone w maizenie. Na owoce posypać kruszonkę.
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić na 180 stopni i piec ok. 50 minut. Mój piekarnik długo się nagrzewa i ale i tak ciasto było dobrze upieczone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz