Translate

niedziela, 16 stycznia 2022

Nalewka z czerwonych porzeczek

 Nawet jeszcze nie wiem czy jest dobra, bo jeszcze sezonuje się 





23.07.2021

* 1 kg porzeczek czerwonych (lekko rozgniecione)

* 1 szklanka cukru

25.07.2021

* 400 ml spirytusu

* 500 ml wódki

5.09.2021

odlane od owoców

3.10.2021

Butelkowanie

8 komentarzy:

  1. Jaka klarowna!! Ja miałam tylko pół butelki klarownej:( wydaje mi się że czarna porzeczka lepiej pasuje do nalewka ( robiłam we wcześniejszych latach) . ma mocniejszy smak za to ta z czerwonych ma piękny kolor. U pani pięknie wygląda wogule nic na dnie nie widać . Żadnych szumowin :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę, po imieniu. Klarowna, bo odlana od owoców stała sobie ok. 2 m-cy żeby osiadł osiadł. Potem ściągam rurką to sklarowane. Resztę filtruję. Czarna porzeczka też jest ale nie podam przepisu bo robiłam 3 lata temu i ani trochę nie zapisałam sobie co ja z nią wyczyniałam. Jeszcze stoi i nabiera mocy. Jak przyjadę za tydzień to może wyciagnę ją i zrobię zdjęcie

      Usuń
  2. Jaką rurką??Nie mam tego ja tylko przez gaze czasami ze 3 razy przelewam a po jakiś czasie znów się robi szumowina. 3 lata stoi nalewka??? No to silną wolę masz Krysiu:).

    OdpowiedzUsuń
  3. Boziu, taki długi komentarz napisałam i poszedł cały w kosmos. Teraz już krótko. nalewce potrzebny jest czas. W zależności od owoców czas jest różny. Po odlaniu od owoców zostawiasz aż sama się sklaruje. Nic nie fiktrujesz. Zlewam tą rurką te klarowna nalewkę. Dopiero to co na dnie filtruję. Przez ręcznik papierowy . Te rurki kupiłam w sklepie internetowym z akcesoriami winiarskimi

    OdpowiedzUsuń
  4. To się muszę chyba jeszcze douczyć sporo... Nie ma co pisać długich komentarzy bo jeden przycisk za dużo i komentarza niema ;) znam ten ból;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od 4 lat robię i cały czas się uczę. Dopiero w tym roku zakupiłam tę rurkę, doczytałam o tym żeby nie filtrować na siłę tylko dać czas. Zastosowałam się do porad i to działa. Nalewki nie lubią pośpiechu

      Usuń