Ani trochę nie była w planach. W planach było czekoladowe ciasto z gruszkami. I było. Tylko wyszedł zakalec. O dziwo, pyszny niesamowicie. Tak mocno czekoladowy no ale przepisu na zakalca podawać nie będę, chyba że nazwę go brownie z gruszkami 😂 Skoro tak wyszło to musiałam coś innego a szybkiego zrobić. W oko wpadły jabłka odmiany boiken, które pozostały po ubiegłotygodniowym wypieku. I ciach prach szybko machnęłam roladę biszkoptową, gdzie piecze się wszystko razem. No a do tego jest naprawdę pyszna bardzo.
Składniki:
* 5 jajek - rozdzielone na białka i żółtka - najlepiej w temperaturze pokojowej
* 100 g mąki pszennej tortowej
* 120 g cukru drobnego do wypieków
* szczypta soli
* 2 łyżki oleju
* jabłka - ja miałam 4 duże jabłka odmiany boiken
Sposób przygotowania:
Przygotować wszystkie składniki na roladę. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Sam papier posmarować na wierzchu masłem (ja dzisiaj nie posmarowałam i jabłka i tak pięknie odeszły). Włączyć piekarnik na 175 stopni z grzaniem góra dół. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zszatkować, rozkładając równą w miarę warstwą na papierze. Ja używam takiej szatkownicy przy mojej tarce, które tnie na cieniuteńkie plastry . Jest bardzo ostra i wszystko idzie wtedy błyskawicznie. Kiedy jabłka mamy już rozłożone, można je delikatnie skropić sokiem z cytryny. Ja tego nie robiłam bo akurat boikeny tak szybko nie ciemnieją jak inne jabłka.
I teraz można się już wziąć za ciasto. Białka z dodatkiem soli ubić. Kiedy będą już dobrze białe dodawać stopniowo cukier. Ubijać dotąd aż cukier nie będzie wyczuwalny. Żółtka rozmieszać dobrze z olejem. Zmniejszyć obroty miksera (ja robię wszystko mikserem ręcznym) i stopniowo wlewać do piany z białek emulsję żółtkową. Odstawić już mikser i przesiać część mąki. Rozmieszać delikatnie. Przesiać drugą część i ponownie delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wylać ciasto na jabłka i rozsmarować równą warstwą na jabłkach. Wstawić od razu do piekarnika. Piec ok. 25-30 minut (sprawdzać należy bo czas pieczenia zależy od piekarnika).
Po wyjęciu z piekarnika od razu należy oprószyć wierzch rolady cukrem pudrem. Położyć na wierzch arkusz papieru do pieczenia, nakryć jakąś kratką czy tacą i energicznie odwrócić blachę do góry nogami, starając się przy tym nie zgubić rolady 😂. Delikatnie ściągnąć teraz papier na którym się piekła rolada. Przy pomocy papieru na którym leży teraz, zawijać formując roladę. Tak zawiniętą odstawić do wystudzenia.
A na koniec "brownie" z gruszkami 😂
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz