Translate

piątek, 29 sierpnia 2025

Ucierane ciasto ze śliwkami

 Kolejne ze śliwkami, kolejne bardzo proste do zrobienia. Wszystko w jednej misce. Ja robię to mikserem ręcznym bo nie chce mi się później myć robota. Mikserem mniej mycia. Ciasto o tyle nietypowe, bo śliwki wkłada się pionowo w ciasto a nie układa na jego wierzchu. I tym sposobem śliwki są w cieście a na wierzchu nie za wiele ich widać.





Składniki: (wszystkie w temperaturze pokojowej - to ważne)


* 150 g masła

* 150 g cukru pudru (można i zwykły do wypieków ale wtedy należy dłużej ucierać ciasto)

* 5 całych jajek

* 250 g maki pszennej tortowej

* 2 łyżeczki proszku do wypieków

* szczypta soli

* śliwki - pokrojone na ćwiartki. Ja miałam takie wielkie, okrąglutkie z maleńką pestką, więc każdą kroiłam na 6 części





Sposób przygotowania:

Przygotować tortownicę o średnicy 27cm. Piekarnik włączyć z ustawioną temperaturą na 175 stopni.

Do miski włożyć masło i dodać puder oraz sól. Utrzeć razem do białości. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Kolejne jajko dodajemy kiedy to wcześniejszy już dokładnie się połączyło z masą maślaną. I znów nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem. Ja ucierałam na małej prędkości miksera. Kiedy ciasto jest dokładnie utarte, odstawić mikser i łopatką zgarnąć ciasto z boków miski i jeszcze dokładnie wymieszać , zgarniając je od spodu. Przełożyć ciasto do tortownicy i wyrównać. I teraz zaczynamy wkładać pionowo ćwiartki śliwek, zaczynając od środka tortownicy, idąc do brzegów. 

Ciasto wstawić do już nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 - 50 minut. Po upieczeniu wyjąć i odstawić na kratkę do przestudzenia. Po ok. 10 minutach można już zdjąć boki tortownicy. 




3 komentarze:

  1. Dzień dobry Krysiu, czy sprawdzisz przy kolejnym pieczeniu ciasta ile około czasu zajmuje połączenie jednego jajka z masą maślana przed dodaniem kolejnego jajka? Z góry dziękuję za pomoc ❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczę, nie mam w zwyczaju patrzeć na zegarek bo bardziej interesuje mnie to co dzieje się w misce. Muszę patrzeć czy masa maślano jajeczna jest już dokładnie gładka i nie widać w niej jajka. Czas może sie różnić w zależności np. od wielkości jajka, temperatury w pomieszczeniu, czy nawet obrotów samego miksera. I uważam, że w tym przypadku ten czas jest najmniej ważny. Po prostu trzeba patrzeć na masę. Ale na upartego, przyjmij że masę maślaną z jajkiem ucierasz minutę i dodajesz kolejne jajko. Czasami może się zdarzyć, że masa maślana po kolejnym jajku zwarzy się. I nie ma się tym co przejmować. W trakcie dodawania mąki wszystko wróci no normy.

      Usuń
    2. Dziękuję serdecznie za pomoc i cenne wskazówki , pozdrawiam ❤️

      Usuń