Takie proste, szybkie i można użyć różne owoce. U mnie dzisiaj w przewadze są śliwki, ale trochę za mało ich było a ja lubię dużo owoców w cieście, więc dołożyłam trochę borówek i trochę malin. I wyszło superowo. szczególnie, że całość zwieńczona pyszną maślaną kruszonką
Składniki: (wszystkie w temperaturze pokojowej)
* 250 g masła
* 1 szklanka cukru pudru
* 5 jajek rozdzielonych na białka i żółtka
* 2 łyżki octu
* 300 g mąki pszennej tortowej
* 2 opakowania budyniu waniliowego
* 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
* szczypta soli
kruszonka:
* 125 g masła - roztopić i może być nawet gorące
* 180 g mąki
* 100 g cukru kryształu
Dodatkowo: śliwki lub inne owoce i ma ich być sporo. U mnie nie było widać nawet kawałka pustego ciasta. Chyba że ktoś lubi kawał wysokiego to da sobie ciasto w mniejszą formę i mnie owoców.
Sposób przygotowania:
Piekarnik włączyć na 180 stopni z grzaniem góra dół.
Przygotować sobie kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i zalać ciepłym/gorącym masłem. Wymieszać.
Miękkie masło włożyć do misy, dodać puder i razem utrzeć na puch, do białości. Można to robić w misie robota ale ja przy takich ciastach preferuję mikser ręczny. Żółtka wymieszać z octem i nie przerywając ucierania masła, stopniowo wlewać żółtka. Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem. Ucierając dodawać stopniowo mąkę po łyżce. Kiedy całość jest już połączona, należy ubić na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli. Do ciasta dodawać pianę tak na 4 razy, za każdym razem dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy 24 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia (forma mierzona górą ma takie rozmiary bo dół jest nieco mniejszy). Na wierzch wyłożyć owoce. Jeżeli to śliwki to układać skórką do spodu . Nie żałować tych owoców bo to w końcu ma być ciasto z owocami a nie placek ozdobiony nimi. Na wierzch posypać kruszonkę (ja nie dałam całości i resztę zamroziłam) . Całość wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godziny. Piekarnika nie otwierać w trakcie pieczenia. Ciasto wychodzi maślane, wilgotne a puszyste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz