Translate

sobota, 16 sierpnia 2025

Maślane ciasto ucierane z owocami

 Takie proste, szybkie i można użyć różne owoce. U mnie dzisiaj w przewadze są śliwki, ale trochę za mało  ich było a ja lubię dużo owoców w cieście, więc dołożyłam trochę borówek i trochę malin. I wyszło superowo. szczególnie, że całość zwieńczona pyszną maślaną kruszonką



Składniki: (wszystkie w temperaturze pokojowej)

* 250 g masła

* 1 szklanka cukru pudru

* 5 jajek rozdzielonych na białka i żółtka

* 2 łyżki octu

* 300 g mąki pszennej tortowej

* 2 opakowania budyniu waniliowego

* 1,5 łyżeczki proszku do wypieków

* szczypta soli


kruszonka:

* 125 g masła - roztopić i może być nawet gorące

* 180 g mąki

* 100 g cukru kryształu

Dodatkowo: śliwki lub inne owoce i ma ich być sporo. U mnie nie było widać nawet kawałka pustego ciasta. Chyba że ktoś lubi kawał wysokiego to da sobie ciasto w mniejszą formę i mnie owoców.




Sposób przygotowania:

Piekarnik włączyć na 180 stopni z grzaniem góra dół

Przygotować sobie kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i zalać ciepłym/gorącym masłem. Wymieszać. 

Miękkie masło włożyć do misy, dodać puder i razem utrzeć na puch, do białości. Można to robić w misie robota ale ja przy takich ciastach preferuję mikser ręczny.  Żółtka wymieszać z octem i nie przerywając ucierania masła, stopniowo wlewać żółtka. Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem. Ucierając dodawać stopniowo mąkę po łyżce. Kiedy całość jest już połączona, należy ubić na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli. Do ciasta dodawać pianę tak na 4 razy, za każdym razem dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy 24 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia (forma mierzona górą ma takie rozmiary bo dół  jest nieco mniejszy). Na wierzch wyłożyć owoce. Jeżeli to śliwki to układać skórką do spodu . Nie żałować tych owoców bo to w końcu ma być ciasto z owocami a nie placek ozdobiony nimi. Na wierzch posypać kruszonkę (ja nie dałam całości i resztę zamroziłam) . Całość wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godziny. Piekarnika nie otwierać w trakcie pieczenia. Ciasto wychodzi maślane, wilgotne a puszyste. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz