Translate

piątek, 25 kwietnia 2025

Kruszonkowe z budyniem rabarbarowym

 Już nie raz pieczone ale za każdym razem cosik zmieniam. Dzisiaj poszłam trochę na skróty i zmieniłam odrobinę proporcje. Pyszne wyszło, bardzo pyszne.  




Składniki:

Ciasto:

* 500 g maki pszennej tortowej

* szczypta soli

* 3-4 łyżki cukru pudru

* 1 łyżeczka proszku do wypieków

* 275 g masła schłodzonego

* 5 żółtek od dużych jaj (białek nie wykorzystujemy więc można zamrozić)


Masa budyniowa rabarbarowa:

* 1300 g rabarbaru pokrojonego w kawałki ok. 2cm.  Ja rabarbaru nie obieram (na tę ilość pokrojonego rabarbaru trzeba kupić prawie 2 kilogramy)

* 350 g cukru

* 3 opakowania  budyniu śmietankowego lub waniliowego

* woda (dokładna ilość podana w przepisie)


Dodatkowo: trochę bułki tartej 




Sposób przygotowania:

Samo pieczenie jest szybkie, jednak dzień wcześniej należy przygotować rabarbar, który musi długo postać. U mnie stał 12 godzin. 

Pokrojony na kawałki rabarbar zasypać cukrem, dobrze wymieszać. Miska musi być naprawdę duża żeby tę ilość pomieścić, szczególnie że musi być luźno, żeby można było kilkukrotnie przemieszać. Ja rabarbar przygotowałam sobie wieczorem i zanim poszłam spać to wiele razy mieszałam. Cały cukier wtedy dobrze się rozpuści a rabarbar wypuści dużo soku. 

Wieczorem również przygotowałam sobie ciasto. Oczywiście jak to u mnie , w malakserze. Można w robocie to zrobić. Ważne żeby ciasto miało konsystencję kruszonki i nie zagniatamy go już. Ja najpierw mieszam suche składniki do których dodaję zimne masło pokrojone na kawałki. Szybko kręcę w malakserze przez chwilę. Dodaję żółtka i znów chwila kręcenia. Ciasto bardzo szybko ma konsystencję kruszonki. Trochę większą część kruszonki wysypać na dno formy 24 x 36cm. Ugnieść na dnie, formując lekko boki/rant ciasta.  Podpiec przez 15 minut w 180 stopniach. Pozostałą kruszonkę przesypać do miski, nakryć i wstawić do lodówki. 

Kiedy rabarbar już puści sok, przełożyć na sitko żeby ściekł z niego cały sok. Mnie tym razem wyszło niewiele ponad 500ml. Całego płynu łącznie musi być 1 litr, więc wody w moim przypadku dodałam 500 ml. Zostawić 1 szklankę płynu a resztę zagotować w dużym garnku (musi być duży bo na koniec cały rabarbar będziemy dodawać). W pozostałym płynie rozmieszać 3 opakowania budyniu. Wlać na gotujący się płyn w garnku i mieszając doprowadzić do zagotowania. Wyłączyć już podgrzewanie . Do budyniu dodać cały rabarbar i dokładnie wszystko wymieszać.  Na podpieczony spód ciasta ja daję zawsze trochę bułki tartej i dopiero wykładam budyń rabarbarowy. Wyrównać masę budyniową i posypać na wierzchu odłożoną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. 45-50 minut. Po upieczeniu wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz