Translate

piątek, 18 kwietnia 2025

Ciasto kruszonkowe z owocami jagodowymi i z pianką kokosową

 Tak mnie ostatnio wzięło na ciasta z owocami. Proste a pyszne.  Szybko się robi i szybko zjada. Nie będę dalej opisywać tylko od razu przejdę do podania składników bo ciasto jest niezwykle pyszne.





Składniki:

Ciasto:

* 300 g maki pszennej tortowej

* 3 łyżki cukru pudru (można dać więcej ale ja nie lubię bardzo słodkich ciast)

* 1 łyżeczka proszku do wypieków

* szczypta soli

* 150 g zimnego masła

* 4 żółtka (białka zostawić do dalszej części ciasta)

Warstwa owocowa:

* 750 g (opakowanie) owoców jagodowych/leśnych ( są tam również wiśnie) - mrożone

* 4 - 6 łyżek cukru (ilość zależy jak bardzo słodkie ciasta ktoś lubi)

* 1-2 łyżki soku z cytryny

* 70 g maizeny (skrobia kukurydziana) + trochę wody do jej rozmieszania

Pianka kokosowa:

* 4 białka 

* szczypta soli

* 120 g cukru drobnego

* 120 g wiórków kokosowych

* 2 łyżki maizeny 



Sposób przygotowania:

Zacząć od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki ciasta wyrobić do konsystencji kruszonki. Ja to robię w malakserze gdzie powstaje idealna kruszonka. Część kruszonki (ok. 1/3 może ciut mniej) odsypać do miseczki i wstawić do lodówki. Pozostałą część kruszonki wysypać do tortownicy (na dno zawsze daję papier do pieczenia) o średnicy 26 cm. Ugnieść na dnie formując delikatne ranty. Tortownicę wstawić do lodówki żeby ciasto się schłodziło. 

Teraz należy wsypać owoce do rondla, dodać cukier i sok z cytryny i zacząć podgrzewać. Doprowadzić do zagotowania i pogotować kilka minut (nie dłużej jak 10 minut). Maizenę rozmieszać z wodą. Rondel z owocami zdjąc na chwilkę z grzania, wlać maizenę  i energicznie wymieszać. Postawić rondel ponownie na grzanie i mieszając doprowadzić do zagotowania. Wyłączyć grzanie i niech chwilkę masa owocowa przestygnie. Co jakiś czas przemieszać. Moja stygła gdzieś z 15 minut raptem. 

No to teraz już można włączyć piekarnik na 180 stopni z grzaniem góra dół.  Białka przełożyć do dużej miski, dodać szczyptę soli. Wiórki wymieszać z maizeną. Zacząć ubijać białka na pianę. Kiedy piana stanie się biała, zacząć dosypywać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Kiedy cały cukier już będzie rozpuszczony w pianie, odstawić mikser. Wsypać wiórki wymieszane z maizeną i przemieszać dokładnie szpatułką.  Wyjąć tortownicę z lodówki, wyłożyć owoce na ciasto i na owoce wyłożyć piankę równą warstwą. Na piankę posypać odłożoną wcześniej do lodówki kruszonkę . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40-45 minut. Po upieczeniu otworzyć drzwiczki piekarnika tak w połowie, ciasta nie wyjmować. Odczekać ok. 15-30 minut i wtedy wyjąć odstawiając na kratkę do studzenia. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz